Стогодишњица од смрти краља Петра I Карађорђевића

Стогодишњица од смрти краља Петра I Карађорђевића

На позив Задужбине краља Петра I Карађорђевића са Опленца, 16. 8. 2021. године, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић присуствовао је свечаној церемонији поводом обележавања стогодишњице од смрти славног краља Петра I Карађорђевића.

У склопу церемоније, одржана је литургија, а затим парастос у Цркви Светог Ђорђа.

Том приликом, промовисана је књига АПОТЕОЗА Њ. В. КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ аутора Дејана Томића, у издању Архива Војводине, Књижевне задруге Српског народног вијећа из Подгорице, Задужбине краља Петра I Карађорђевића и Прометеја.

Директор Кузмановић имао је част да књиге поклони патријарху српском господину Порфирију, принцу Александру Карађорђевићу, министарки за рад, борачка и социјална права Дарији Кисић, народном посланику др Владимиру Орлићу, потпредседнику Народне скупштине Републике Србије, академику Матији Бећковићу, који је за Апотеозу написао „Предговор”, Предрагу Марковићу, писцу и бившем председнику Народне скупштине, и другима који су били део овог значајног догађаја и својим присуством увеличали обележавање стогодишњице смрти краља Oслободиоца.

На самом крају свечаности, Архив Војводине је са Задужбином краља Петра I договорио будућу сарадњу.

Scroll to Top