ИЗЛОЖБА АСТРОФОТОГРАФИЈЕ У НОВОМ САДУ

ИЗЛОЖБА АСТРОФОТОГРАФИЈЕ У НОВОМ САДУ

У Архиву Војводине је 15. новембра 2022. године отворена изложба астрофотографија историчара Милоша Гагића, који као астроном осматрач поседује деценијско искуство у раду на бројним аматерским и професионалним телескопима и камерама.

У препуној сали Музеја присаједињења присутне је поздравио Александар Зоркић, уредник веб-портала „Астрономски магазин”, који је уједно и водио занимљив разговор са аутором изложбе о томе како настаје астрофотографија и са којим се изазовима сусрећу фотографи оваквих специфичних феномена. У име Архива Војводине, публици се кратким представљањем ове установе обратила др Драгана Катић, архивски саветник, која је истакла значај одржавања оваквих догађаја и продубљивања сарадње са научним институцијама, које резултате својих истраживања кроз различите облике презентовања у установама културе постижу већу афирмацију науке са једне, и неговање критичког промишљања културе сећања, са друге стране.

Са Природно-математичког факултета, присутни су били проф. др Душан Мрђа, директор Департмана за физику, који је отворио изложбу, и доц. др Софија Форкапић. Пројекат под називом „Регионалне туристичке атракције инспирисане космосом” – ELECTRA, у оквиру кога је ова изложба и настала, реализује се у оквиру Interreg – IPA програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија, предвођен је Фондацијом астрономске опсерваторије из Баје и окупља научне сараднике и професоре са Природно-математичког факултета у Новом Саду, као и чланове астрономских удружења из Новог Сада и Бачке Паланке, у циљу коришћења нетакнутог потенцијала регије Војводина / Бач-Kишкун који се огледа у квалитету ноћног неба, природним резерватима и културном наслеђу и њиховом развоју у нове туристичке атракције овог региона.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 30. новембра 2022. године.

Scroll to Top