Изложба фотографија Добриле Мартинов

Срдачно Вас позивамо да присуствујете отварању изложбе фотографија

Добриле Мартинов

ПОСВЕЋЕНИ ПОГЛЕД

Галерија Архива Војводине, Нови Сад, Дунавска 35
Четвртак, 3. децембар 2015, у 19.30 сати

О изложби

Мр Данило Вуксановић

Фотографије Добриле Мартинов, пре свега, авантуристички раскринкавају лепоту непознатог, мање видљивог угла посматрања. Кроз мотиве воде, камена, дрвета, кристала соли, листова, метала, шкољки или песка приповедају о универзалним записима из природе. За разлику од ранијих фотографија Добриле Мартинов, на најновијим, сада доминирају линија и контраст у оквиру композиције која сублимира визуелни доживљај. Свака од ових фотографија чини да заборавимо на уобичајене визуре и својим варијацијским низовима обухвата интензивне емоционалне контемплације. Када се удубимо у њих, после извесног времена препознајемо доба дана у коме су настале, атмосферу погледа иза објектива али и сасвим надреалне светлописне прилике у којима су настањени симболи, ситуације и суптилни слојеви преламања. Захваљујући строгом концепту макро приступа, разнородност изложених мотива сабрана је у фокусу Добрилиног посвећеног погледа, где су скривене фантазије изашле на површину видљивог света, придодајући му прегршт асоцијација.

Зауставност света који нас све више опкољава (а све мање окружује), у фотографијама Добриле Мартинов добија свечани, уметнички карактер, маркирајући запостављене карактеристике природе, која опет, без обзира на човечију охолост, живи пред нама у најсјајнијим обличјима појављивања.

Фотографије Добриле Мартинов управо о томе сведоче.

 

Добрила Мартинов је члан Фото, кино и видео савеза Војводине и Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине. Имала је седам самосталних изложби и бројне колективне изложбе у земљи и иностранству.

Scroll to Top