Изложба „REWOMEN – Европско женско сећање” у Завичајном музеју у Петровцу на Млави

Изложба „REWOMEN – Европско женско сећање” биће представљена у Завичајном музеју у Петровцу на Млави 8. марта 2024. године у 19 часова поводом Међународног дана жена.

Међународна документарна изложба REWOMEN настала је у оквиру истоименог пројекта подржаног кроз ЕУ програм „Европа за грађане и грађанке – Европско сећање”. Пројекат је током 2021. и 2022. спровео Архив Војводине, као водећи партнер у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе” и 16 партнерских организација из 10 држава.

Документарна изложба посвећена је историји развоја женских студија и историји развоја СОС линија за жене жртве насиља у шест држава Европе  – Србији, Словенији, Италији, Немачкој, Француској и Холандији. Осмишљена је у намери да се скрене пажња на значајне, али недовољно видљиве историјске прекретнице и промене у женским људским, политичким, друштвеним, економским и културним правима. Покрет за ослобођење жена је један од најзначајнијих покрета за људска права у 20. веку и представља заједничку европску историју, изван националних оквира.

REWOMEN пројектом обележена је 20-годишњица проглашења Повеље ЕУ о основним правима. Изложба је премијерно представљена јавности на Дан Архива Војводине, 9. јуна 2022. године, у Архиву Војводине у Новом Саду као део програма Нови Сад – Европска престоница културе у оквиру програмског лука Хероине.   Изложба ће моћи да се погледа у Завичајном музеју у Петровцу на Млави од 8. марта до 5. априла 2024. године.

Scroll to Top