Изложба „Спашавање Србије: америчка мисија и епидемија тифуса у Србији 1915.“ у Архиву Војводине

Изложба у Галеријском простору Архива Војводине аутора Милована Писарија „Спашавање Србије: америчка мисија и епидемија тифуса у Србији 1915.”


Данас 13. децембра 2018. године отворена је изложба „Спашавање Србије: америчка мисија и епидемија тифуса у Србији 1915.” у Галеријском простору Архива Војводине, аутора др Милована Писарија (Pisarri), директора Центра за примењену историју.

Центар за примењену историју и Архив Војводине организовали су поставку ове изложбе која приказује историјски час о једној америчкој мисији која је током Првог светског рата у априлу 1915. године водила одлучујућу битку против епидемије тифуса, због које је у Србији умрло 150 хиљада људи.
Поздравну реч присутнима упутио је др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине.
О подстицају, теми, начину рада и избору докумената за изложбу, говорио је аутор изложбе, др Милован Писари, истакавши да је од укупно 360 страних лекара, највећи допринос дала америчка мисија са др Ричардом Стронгом на челу, који је управљао санитарном револуцијом.
О изложби архивских докумената, историјском контексту, Првом светском рату и српско-америчким односима, говорио је господин Предраг Рајић, председник српско-америчког форума „ПолитикУС” из Новог Сада и портпарол Центра за друштвену стабилност, који је и отворио изложбу.
Пројекат је реализован уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији, а у склопу обележавања 100-годишњице успостављања дипломатских односа између Сједињених Америчких Држава и Републике Србије.

Scroll to Top