Радионица у Историјском архиву Града Новог Сада

Радионица у Историјском архиву Града Новог Сада


Дана 11. 12. 2018. године, Огњан Илић информатичар – систем инжењер и Драган Танасковић, систем администратор учествовали су на  радионици „Демократизација дигитализације културног наслеђа“ која се одржавала у просторијама архива Града Новог Сада.

После уводне добродошлице господина Петра Ђурђева, директора Историјског архива Града Новог Сада, радионицу су водили следећи предавачи: др Адам Софронијевић, Јелена Андоновски и Ивана Гавриловић из Универзитетске библиотеке Светозар Марковић у Београду, који су говорили о значају дигитализације културног наслеђа, о преносу грађе у дигитални облик који има велики значај за очување културне и научне баштине и представља основ за формирање друштва и знања коме теже земље Европе у 21. веку.

У току презентације колегинице Јелене Андоновски, укључио се  Огњан Илић као асистент-презентер, који је показао на примеру, користећи сопствени мобилни телефон, функционалност презентованих софтверско-хардверских решења. Пратећи њено предавање, креирао је сопствени налог на порталу, инсталирао потребне апликације и скенирао део рукописне књиге. Госпођа Андоновски се надовезала и одговорила како је могуће да се обичан паметан телефон претвори у моћни скенер, који користи следеће производе: Transkribus, DocScan и ScanTent.

Такође, учесници су били упознати са „Језичком лабораторијом“ која представља заједнички пројекат Универзитетске библиотеке Светозар Марковић и Викимедије Србије и који су израдили први народни, дигитални, граматички речник српског језика, на ћириличном писму  http://lab.unilib.rs/

Радионицу су подржали Влада Републике Србије, Универзитетска библиотека Светозар Марковић у Београду, Градска библиотека Нови Сад, Министарство културе и информисања и Фондација „Нови Сад 2021“ ЕПК.

Scroll to Top