Међународна конференција

Микроисторије Холокауста и његов европски карактер

УЛОГА ЛОКАЛНИХ АРХИВА У ИДЕНТИФИКАЦИЈИ И ЗАШТИТИ ГРАЂЕ О ХОЛОКАУСТУ

Учешће на догађају је бесплатно, али регистрација је обавезна. Користите овај образац за регистрацију.

27. април 2021.
10.00 – 14.00 сати
Zoom платформа

Поштовани учесници конференције, уважени гости, драге колеге, имам велику част и задовољство да вас на почетку ове конференције поздравим у име Архива Војводине, своје лично име, у име мојих колега и сарадника из нашег архива, и у име пројектног тима колега из Тераформинга.

Изузетно ми је драго да видим да смо се окупили у овако великом броју, што показује да је заинтересованост за ову тему велика, и да смо овим пројектом на правом путу ка једном новом савременом виду архивистике и архивске педагогије, са фокусом на локалне микроисторије страдања у Другом светском рату као делу ширег контекста европског Холокауста.

Посебно захваљујем уваженим колегама који су припремили предавања.

Ја сам рођен 60-их година и памтим време социјализма и време гласног ћутања. То је био покушај тадашњег државног система да се ћутањем о жртвама, али и злочинцима измире људи – ако проблеме не спомињемо – они и не постоје. Зато сматрам да је потребно да говоримо и о добрим и лошим стварима. Kроз разговор и информације да дођемо до истине. Да то не буде митологија и потреба да се лична фрустрација претвори у сукоб са другим људима. То не радимо да бисмо се сукобљавали, него да бисмо сазнали истину, јер њу дугујемо тим људима који су страдали. Ту истину дугујемо и себи. Прикривање истине не може да створи боље друштво. Зато је важно да се непрестано боримо за истину и слободу. Морамо да стварамо боље друштво у којем живимо, а да бисмо то учинили морамо се трудити да ми будемо бољи људи него што смо то јуче били и да чинимо добра дела.

И ову конференцију видим као прилику да говоримо о историјској истини и њеном чувању од искривљења и манипулација. Због тога вам још једном желим срдачну добродошлицу, и успешну конференцију.

Др Небојша Кузмановић,

Директор Архива Војводине

Scroll to Top