МЕЂУНАРОДНО АРХИВИСТИЧКО САВЕТОВАЊЕ „КУРШУМЛИЈСКА БАЊА 2023”

Међународно архивистичко саветовање „Куршумлијска Бања 2023” одржано је од 11. до 13. октобра 2023. године у истоименом бањском месту у организацији Архивистичког друштва Србије и Историјског архива „Топлице” из Прокупља, уз партнерство са Међуопштинским историјским архивом у Чачку и под покровитељством Министарства културе Републике Србије. Овогодишњи скуп, седми по реду, одржан је под слоганом Архиви инспиришу и окупио је преко 170 архивских радника из земље и иностранства.

Првог дана скупа, након свечаног отварања током којег су се присутнима обратили председница Друштва Лела Павловић, директор Државног архива Србије др  Мирослав Перишић, директор Историјског архива „Топлице” из Прокупља Милан Стојановић и помоћница министра културе РС Данијела Ванушић, додељено је признање „Најбоља регистратура” Агенцији за привредне регистре, а потом су представљени Зборник радова „Архивска грађа у теорији и пракси” бр. 6 и Архивски гласник, информативни билтен Архивистичког друштва Србије бр. 17. Уводно вече завршено је свечаним отварањем тематске изложбе архивске грађе „Наше богатство – водоводна мрежа, купатила, чесме и бунари у Косаничком срезу”, аутора Стојанке Бојовић и Милана Стојановића.

У наредна два дана, тридесет и један аутор из земље и иностранства је изложио своје радове у оквиру две теме: Архиви и иновативне технологије и Актуелна питања архивске службе. У оквиру саветовања одржана је и радионица е-Управа и е-Писарница, коју су реализовале Светлана Јовановић, виши саветник у Кабинету председника Владе РС и Марија Милошевић, Министарство културе РС.

Архив Војводине на саветовању представљали су директор др Небојша Кузмановић, архивски саветници Милена Поповић Субић, Љиљана Дожић, Нада Берић, Данијела Бранковић, виши архивисти Зоран Стевановић, Станислава Блажевић, Јованка Алимпић Вујичић, архивисти др Борис Булатовић и Зорица Барош, као и Драган Танасковић.

Зоран Стевановић је у оквиру саветовања изложио рад на тему „Српске привилегије – Пројекат Архива Војводине и истраживања у Мађарској”, док је Милена Поповић Субић присутнима представила „Каталог поступака као елемент канцеларијског пословања”, а уједно је била и организатор и модератор радионице е-Управа и е-Писарница. Јованка Алимпић Вујичић превела је радове два учесника са руског на српски језик и представила их скупу, а Љиљана Дожић, као уредник, представила је Архивски гласник, информативни билтен Архивистичког друштва Србије. Током скупа, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић представио је најновија издања из богате издавачке делатности наше установе.

Scroll to Top