Наставак сарадње Музеја Словачког народног устанка и Архива Војводине

Наставак сарадње Музеја Словачког народног устанка и Архива Војводине

У петак, 6. марта 2020. године, Архив Војводине су посетили запослени из Музеја Словачког народног устанка (Банска Бистрица, Република Словачка). У делегацији из Банске Бистрице су били историчар и професор др Марек Сирни (doc. PhDr. Marek Syrný), руководилац Едукационог центра Музеја Словачког народног устанка др Јана Одробињакова (PhDr. Jana Odrobiňáková) и Јакуб Мичев (Bc. Jakub Mičev).

У склопу посете одржан је састанак којем су, поред гостију из Банске Бистрице, присуствовали др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине и Кристијан Обшуст, архивист на Одељењу за информације, документацију и информациони систем. На састанку су договорене конкретне активности у контексту одредаба Протокола о сарадњи који је прошле године потписан између Архива Војводине и Музеја Словачког народног устанка.

Изузев даљих активности у правцу реализације зaједничког истраживања фонда Ф. 183 Архива Војводине, односно дела фонда који се односи на злочине окупатора и њихових помагача над становништвом словачке националне припадности, договорено је гостовање тематске изложбе „Учешће Срба у Словачком народном устанку” у галеријском простору Архива Војводине. Аутори ове архивистичке изложбе су: професор др Марек Сирни и Станислав Мичев, директор Музеја Словачког народног устанка.

Током посете, гости из Републике Словачке посетили су архивске депое, Лабораторију за рестаурацију и конзервацију, Истраживачку салу и експозицију Музеја присаједињења. Такође, одржан је и краћи састанак са помоћницом директора Архива Војводине, Миленом Поповић Субић. У организацији запослених у Архиву Војводине, гостима из Републике Словачке организована је и посета сталној поставци Музеја Војводине.

Scroll to Top