НОВОСАДСКА МОДА НА СУБОТЊИМ РАЗГОВОРИМА

НОВОСАДСКА МОДА НА СУБОТЊИМ РАЗГОВОРИМА

Дана 27. маја 2023. тема „Суботњих разговора” је била новосадска мода.

Мода, осим што нам омогућава да дефинишемо и изразимо свој идентитет, представља и уметничку форму која одражава једну културу и друштво. Било да се ради о добро скројеном оделу или хаљини са живописним мотивима, најважније је да се осећамо удобно и оснажено у свом стилу, јер како кажу наши саговорници – стил је одраз нашег духа.

Ове суботе саговорници Весне Фаркаш били су Наташа Ралетић, по струци графичар наставник и професорка ликовне културе, а из љубави сликарка и дизајнерка гардеробе, и Александар Топић, самостални уметник и креатор сопственог бренда. Причали су о својим почецима и трновитом путу ка успеху, колико је нешто другачије данас прихваћено у друштву и какво је стање са новосадском модом.

Иако није знала ништа о процесу сликања на чарапама, Наташа је истрајала у својој жељи да споји сликање и моду. Преко текстилних и акрилних боја, испробавања разних површина на којима би могла да осликава чарапе, Наташа је испробавала све док није нашла праву технику. Како сама каже, ништа јој није тешко пало јер се увек води мотом – стрпљен, спасен.

Александар је своју уметничку каријеру почео са беџевима, краватама и лептир машнама, а данас је успешно одржао своју седму самосталну изложбу. Како каже, кроз гардеробу се дефинишемо, а он највише похваљује храброст да се проба нешто другачије, јер некада је управо и поента бити другачији.

Мода има моћ да нас оснажи да покажемо свој идентитет кроз одећу, а Весна Фаркаш нас на крају подсећа да је важно да водимо рачуна о себи –  не само кроз одећу, већ и кроз мисли, говор и музику.

Суботње разговоре је организовао Heror Media Pont уз подршку Архива Војводине.

Координација и организација у име Архива Војводине: Љиљана Бубњевић, виши архивист.

Покровитељ пројекта је Управа за културу Града Новог Сада.

Извор: Heror Media Pont

Фото: Чила Давид (Dávid Csilla)

Scroll to Top