XXVI АРХИВИСТИЧКИ ДАНИ У ПОВАШКОЈ БИСТРИЦИ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ

XXVI АРХИВИСТИЧКИ ДАНИ У ПОВАШКОЈ БИСТРИЦИ У СЛОВАЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ

XXVI архивистички дани у Словачкој Републици одржавали су се у периоду од 23. до 25. маја у Повашкој Бистрици (слов. Považská Bystrica) у организацији Друштва словачких архивиста, а под покровитељством градоначелника Повашке Бистрице господина Карола Јанаса (Karol Janas).

Делегација Архива Војводине, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, руководилац Одељења за сређивање и обраду старије архивске грађе до 1918. год. Љиљана Бубњевић и оператер у процесу дигитализације Владимир Мучибабић, присуствовали су архивистичким данима заједно са преко 100 учесника, међу којима су били архивисти из Пољске, Чешке, Мађарске, Хрватске и Србије. Том приликом директор др Небојша Кузмановић предстaвљао је Архив Војводине и у име Леле Павловић, председнице Архивистичког друштва Србије, поздравио је све пристуне. Такође, поклонио је књиге председници Удружења словачких архивиста (Spoločnosť slovenských archivárov), директорици специјализованог Архива Републичког завода за заштиту споменика културе Словачке Републике (Archív Pamiatkového úradu SR) и државној саветници др Мартини Оросовој (Mgr. Martina Orosová, PhD) за њихову библиотеку, као и осталим учесницима архивистима за њихове библиотеке.

Након презентације основне и пројектне делатности Архива Војводине и упознавањем са радом Удружења словачких архивиста, договорено је организовање заједничких догађаја (изложбе, конференције, саветовања и стручно усавршавање) у наредном периоду, реализација изложбе индустријске фотографије аутора Виктора Махе (Viktor Macha) која би требало да се одржи у Архиву Војводине, као и омогућавање истраживања архивске грађе у складу са важећим прописима у обе земље и по правилима истраживачког рада у архивима.

Scroll to Top