ОБЕЛЕЖЕН ДАН АРХИВА ВОЈВОДИНЕ

Дана 6. јуна 2024. године, поводом Дана Архива Војводине и Међународног дана архива, у Архиву Војводине је свечано отворена тематска изложба архивских докумената под насловом  „ Адвокатска комора Војводине:  кроз одабрану архивску грађу од 1875. до 1975.” аутораСветлане Љубљанац и Леониле Павловић, архивских саветника, и мр Вишње Николић, дипломираног конзерватора папира. Овом приликом  представљена је  и истоимена публкикација Светлане Љубљанац, која је ове године објављена у саиздању Архива Војводине и Адвокатске коморе Војводине.

 Реализацију изложбе,  као и објављивање пратећег  каталога, подржало је Министарство културе Републике Србије.

Изложба до сада необјављених архивских докумената и публикација се међусобно  надопуњују у настојању да потпуније приближе стручној и широј јавности рад и развој Адвокатске коморе Војводине током њених првих сто година постојања, од њеног оснивања 1875. године до 1975. године.

Публикација Светлане Љубљанац настала је као резултат њеног четворогодишњег рада на сређивању архивске грађе и документарног материјала насталог радом Адвокатске коморе Војводине, који је Архив Војводине преузео од ствараоца 2019. године.

Настанак, развој и делатност Коморе представљени су  хронолошким редоследом у првом делу, док други део књиге чине прилози.

На отварању изложбе присутнима  су се обратили директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, председник Огранка Адвокатске коморе Војводине у Новом Саду Срђан Добросављев, председник УО Архива Војводине проф. др Владан Гавриловић и мр Вишња Николић, један од аутора поставке.

Изложбу је свечано отворила  председница Покрајинске владе Маја Гојковић речима да је „… Изложба Адвокатска комора Војводине: кроз одабрану архивску грађу од 1875. до 1975′, на једном месту је спојила две институције које су у претходних 100 година, свака на свој начин, обележиле друштвени и културни живот Новог Сада, Покрајине Војводине и читаве Србије”. Гојковићева је такође  истакла да је Архив Војводине јединствени ризничар наше писане историје и драгоцени чувар колективног памћења народа са ових простора.

Поставка изложбе посебно представља  стицање права жена на бављење адвокатуром, односно изложена су документа која сведоче о њиховом упису у именике адвоката и адвокатских приправника.

Свечаност Архива Војводине уметнички је употпуњена наступом Хора ученика Гимназије „Јован Јовановић Змај” у Новом  Саду, под руководством Проф. Јована Травице.

Догађају су присуствовали чланови Покрајинске владе, представници   јавних установа, као и многобројни запослени и пријатељи ове установе културе.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top