Обележен дан Заједничког већа општина

 

Свечаном академијом и културним програмом у Српском дому у Вуковару 21. јуна 2021. године свечано је обележен дан Заједничког већа општина, српске мањинске самоуправе на истоку Хрватске. Заједничко веће општина основано је 23. маја 1997. године на основу Ердутског споразума и писма намере Владе Републике Хрватске и води бригу о остваривању права српске националне заједнице у деловима Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније где Срби чине већину или их има у значајном броју. Од тада па до данас, по функцији која јој је додељена, али и по самом значају за српски народ на овом простору, ова институција израсла је у једну од најважнијих српских институција у Републици Хрватској.

На свечаној академији у Српском дому окупио се велики број гостију из Хрватске и Србије, а скупу је присуствовао и директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић. Присутнима су се обратили председник ЗВО-а Срђан Јеремић, председник СНВ-а и СДСС-а Милорад Пуповац, жупан Вуковарско-сремске жупаније Дамир Деканић, директор Фонда за избеглa, расељенa лицa и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије Милимир Вујадиновић. Након тога додељене су плакете и повеље за изузетна остварења постигнута у корист јачања српске етничке заједнице и допринос очувању и развоју националног, културног и духовног идентитета Срба на простору деловања ЗВО-а.

Посету Вуковару директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић је искористио да поклони књиге председнику СНВ-а и СДСС-а Милораду Пуповцу и пароху цркве Светог Николе у Вуковару протојереј-ставрофору Саши Кузмановићу. Том приликом др Небојша Кузмановић је обећао да ће као директор Архива Војводине, али и лично, помоћи у попуњавању библиотеке Српског дома у Вуковару. Обнова Српског дома је завршена ове године и финансирана је средствима Владе Републике Србије, а обележавање дана Заједничког већа општина био је први већи скуп у обновљеном здању.

 

Scroll to Top