ОДРЖАН МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ДУВАЧКИХ ОРКЕСТАРА

Дана 18. августа 2023. године у 20.00 часова у амфитеатру Архива Војводине свечано је отворен ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ДУВАЧКИХ ОРКЕСТАРА који је започео великим концертом Полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Полицијски оркестар МУП-а Републике Српске формиран је 2017. године и чини га 20 професионалних музичара, под диригентском палицом Душана Покрајчића. Оркестар бележи низ значајних активности као што су традиционални концерти у Банском двору у Бањалуци, присуство на Међународном фестивалу дувачких оркестара у Димитровграду, као и на Светосавском балу у Бечу 2019. године.

Репертоар одржаног концерта у Архиву Војводине био је шаролик и осмишљен да задовољи укусе љубитеља музике свих генерација. Чуле су се композиције различитих жанрова, попут маршева, популарне домаће и стране музике, као и филмске музике.

Организатори фестивала су Дувачки оркестар „23. октобар” из Новог Сада и компанија Color Меdia Comunications, уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада, Покрајинског секретаријата за културу АП Војводине. Фестивал се одржавао 18. и 19. августа, окупио изванредне дувачке оркестре из Србије и региона и пружио посетиоцима незаборавно искуство уживања у музици.

Присутнима су се на отварању концерта у Архиву Војводине обратили Роберт Чобан, директор компаније Color Меdia Comunications, као и Алберт Нађ, шеф дувачког оркестра у Кикинди. Модератор и водитељ програма био је Бранислав Угринов, уредник РТВ-а.

Свечаном отварању ПРВОГ МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ДУВАЧКИХ ОРКЕСТАРА претходило је предавање на тему „Дувачки оркестри у Србији” професора Бориса Матијевића  из Музичког центра Панчево.

Проф. Борис Матијевић је у свом импозантном једночасовном излагању успео да слушаоцима представи интересантну историју дувачких оркестара на нашем простору.

Scroll to Top