ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ „НА БАЛКАНСКОМ ФРОНТУ. РАТ И ЗЛОЧИНИ ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА У СРБИЈИ ИЗМЕЂУ 1914. И 1918.” НА УНИВЕРЗИТЕТУ У ВЕНЕЦИЈИ

ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА КЊИГЕ „НА БАЛКАНСКОМ ФРОНТУ. РАТ И ЗЛОЧИНИ ПРОТИВ ЦИВИЛНОГ СТАНОВНИШТВА У СРБИЈИ ИЗМЕЂУ 1914. И 1918.” НА УНИВЕРЗИТЕТУ У ВЕНЕЦИЈИ

 

У среду 11. маја у просторијама Филолошког факултета Универзитета у Венецији, одржана је презентација књиге доктора Милована Пизарија „На Балканском фронту. Рат и злочини против цивилног становништва у Србији између 1914. и 1918.” коју је Aрхив Војводине објавио на италијанском и српском језику.

Професор савремене историје и историје Источне Европе Стефано Петрунгаро, који је организовао презентацију, најпре је пожелио добродошлицу гостима и публици, а после је представио госте.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић је у свом говору подсетио на важност међународне сарадње и на напоре архива да поред традиционалне, архивистичке делатности, буде институција посвећена истраживању и објављивању научних радова како на српском, тако на другим језицима. У том духу је Архив објавио последњих година преко 100 наслова, међу којима три на италијанском језику, у сарадњи са ауторима из Србије и Италије. Након тога представио je важна издања Архива Војводине на српском и енглеском језику о страдању Срба у НДХ, о депортацији бачких Јевреја, о историји Војводине, и поклонио је преко 50 књига Универзитетској библиотеци у Венецији.

Др Милован Пизари је након тога представио књигу и говорио о важности теме како за Србију тако за Европу, о архивској грађи на којој се књига темељи и о најважнијим и најтрагичнијим аспектима страдања цивила у Србији за време Првог светског рата. Подсетио је како се нажалост српска историографија још увек није довољно бавила том темом.

На крају излагања развила се дискусија о култури сећања у Србији, о размерама страдања српског народа и о будућим потребним корацима у истраживању.

Догађају су присуствовале, међу осталим, и професоркe Марија Брадаш и Александра Младеновић са Катедре за словенске језике Универзитета у Венецији.

Scroll to Top