ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ИЗАБРАНИХ ДЕЛА СЕЛИМИРА РАДУЛОВИЋА

Дана 3. јула 2024. године у амфитеатру Архива Војводине одржана је промоција изабраних дела Селимира Радуловића у саиздању Архива Војводине и Издавачке куће „Лагуна из Београда.

Седам томова у којима је сабрано једанаест песничких књига аутора, књига есеја и књига разговора с Милошем Јевтићем представљају драгоцену баштину свеукупног досадашњег Радуловићевог рада, који је текао у знаку песничког и есејистичког дијалога са собом као и српским и класичним европским наслеђем и вредностима.

Радуловићева поезија, како је препознато у литератури, носи филозофске, метафизичке, исцелитељске, сакралне, класичне и модерне елементе, који је чине јединственом у српском песништву. Његове песничке збирке дубоко су утемељене у митолошким и симболичким структурама које обликују светско системско писмо наше цивилизације.

Епископ бачки и новосадски др Иринеј именује господина Радуловића, као јединог, у српском песништву, који, уз духовнике и богослове, мистагошки види, кроз копрену видљивог, оно што је невидљиво, а стварније је од видљивог, сматрајући га за нашег најбољег зналца монашке и аскетске литературе међу песницима (и писцима уопште).

У свом богатом критичком и есејистичком опусу, са изразитом ерудицијом, али и непосредношћу и топлином у обраћању читаоцу, формулише естетске, литерарне, духовне и етичке критеријуме којима сагледава свет око себе.

Културној јавности познат је и као речит беседник, скрупулозан издавач и културни прегалац.

Током свог плодоносног књижевног стваралаштва награђиван је бројним наградама, попут Новембарске повеље Новог Сада, Искре културе, Печата вароши сремско-карловачке, Кочићевог пера, Вукове награде, Змајеве награде и многих других.

Управник је Библиотеке Матице српске, председник Управног одбора Српског народног позоришта, потпредседник Удружења књижевника Србије и члан Управног одбора Матице српске, као и члан Друштва новосадских књижевника.

О стваралаштву Селимира Радуловића говорили су филозоф Драгољуб Kојчића и књижевник Иван Негришорац, а окупљена публика уживала је у казивању  аутора сопствених песама.

Модератор догађаја: Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top