СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ДР УГЉЕШЕ ЦОЛИЋА

Дана 4. јула 2024. године у Архиву Војводине свечано је отворена изложба слика „ИЗМЕЂУ НЕБА И ЗЕМЉЕ” др ликовне уметности Угљеше Цолића.

Др Цолић годинама истражује и експериментише у различитим стиловима и техникама, традиционалним и новим медијима, те се поред цртања, сликања, графике и вајања, бави и израдом сценографије и костимографије, осликавањем мурала, као и истраживањем синергије различитих уметности. До сада је имао седамдесет и пет самосталних и преко стотину групних изложби. Учествовао је на преко шездесет ликовних колонија у земљи и иностранству. Излагао је у Француској, Немачкој, Русији, Италији, Шпанији, Португалу, Турској, Мађарској, Румунији, Порторику, Грчкој, БИХ, Kиргизији и широм Србије. Организатор је различитих уметничких пројеката и перформанса, међународних изложби, пројекција, округлих столова, семинара и ликовних радионица. Радио је као гостујући предавач у Србији, Русији и Француској, а стално је запослен као професор струковних студија на Високој школи струковних студија за образовање васпитача у Новом Саду.

Изложбу је отворио ликовни критичар Давид Кецман Дако, који је истакао да експресионистичке слике изложене у Архиву Војводине, уз утисак о снажном, коњовићевском темпераменту и спонтаности сликарског поступка, сведоче и о осећању за меру, која се очитава  у уметниковој безостатној привржености класичним, вечним мотивима, пејзажима у којима буја живот, старим здањима, храмовима, звоницима широм света, којима је ходочастио, попут оних у Сремским Карловцима, Сергејевом Посаду, Риму, Паризу, Москви, Берлину, Хераклиону…

Др Цолић је оснивач и члан Удружења независних уметника Нови Сад и Управног одбора Музеја савремене уметности Војводине у Новом Саду. Покретач је и главни уредник часописа УПС – уметност пре свега, те почасни члан Удружења уметника „Ликовни круг”, Нови Сад. Од 2024. године сарадник је Матице српске.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Фотографије: Бранко Лучић.

Scroll to Top