ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „БУГАРИ У ИЗВЕШТАЈИМА АРЧИБАЛДА РАЈСА 1915–1918”

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „БУГАРИ У ИЗВЕШТАЈИМА АРЧИБАЛДА РАЈСА 1915–1918”

Дана 29. маја 2023. године у Архиву Војводине одржана је промоције књиге „Бугари у извештајима Арчибалда Рајса 1915–1918”, аутора Милорада Ђошића и Весне Арсић.

Промоцију су организовали Занатско-образовни центар „Аџија” у Новом Саду, Удружење Србског културног центра „Ћирилица” из Београда и Архив Војводине.

Књига је објављена 2022. године у издању удружења Србског културног центра „Ћирилица” из Београда, које се залаже за опстанак ћирилице у Србији као јединог идентитетског писма, и има за тему забележене злочине Бугара у јужној Србији над нашим становништвом у извештајима Арчибалда Рајса. Аутори су приредили збирку докумената преведених на српски језик са оригинала које је Арчибалд Рајс написао на француском језику и који су такође штампани у књизи. Велики број фотографија у књизи, пропраћен оригиналним описима, први пут је објављен у јавности. Књига садржи и 2 регистра личних имена (жртава и злочинаца), као и резиме на српском и још шест језика, да би се омогућило ширење непознате или мало познате истине о овим злочинима.

О књизи су говорили: коаутор Милорад Ђошић, пуковник РВ и ПВО у пензији и председник Удружења Србски културни центар „Ћирилица” Београд, као и професор Милоје Пршић, бивши директор Војног архива, који је ауторима пружио свесрдну помоћ у прикупљању материјала за књигу.

Присутнима се обратио и др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, указујући на значај једног оваквог издања, а потом и Наташа Илић Миловац, директорка Занатско-образовног центра „Аџија”.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top