OДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „OВО ЈЕ ЗЕМЉА ЗА НАС!” НИНЕ ЛАЛИЋ ЈАНКОВ

Дана 20. октобра 2023. године у Архиву Војводине представљена је књига под називом Ово је земља за нас! ауторке Нине Лалић Јанков.
Шесту по реду књигу госпође Јанков објавило је у мају ове године Друштво за афирмацију културе – Пресинг из Младеновца. Посвећена је једној важној теми – одрастању, васпитању и образовању у СФРЈ и данас. Такође говори о кризи и распаду СФРЈ и ратовима 90-их.
Нина Лалић Јанков рођена је 10. 12. 1966. у Новом Бечеју. Ради као професор историје у ОШ „Иван Гундулић” у Новом Саду. Писањем се бави одмалена. До сада је објавила 6 књига, са историјским и социолошким темама, у виду кратких савремених прича и дневничких записа у форми хронологије догађаја („Интерглацијација”, „Предатори” – мали приручник за виртуалне авантурице, „Катарина Друга Велика – Руска Северна Звезда”, „Ромул”, „Зомбинговање” и „Ово је земља за нас!”). Све књиге се налазе у регистру библиотеке Матице српске, а књига „Зомбинговање” је ове године ушла у откуп Народне библиотеке Србије.
Идеја за књигу „Ово је земља за нас!” се родила на првом семинару у нашој земљи о ратовима 90-их, одржаном крајем јануара 2022. године у Новом Саду, у организацији Еуро Клио и Владе Канаде, на којем су присуствовали најбољи професори историје из Новог Сада и околине. Главни јунаци књиге су ученици VIII-2, којима је ауторка била одељенски старешина од 2018. до 2022. године, и са којима је, на часовима историје, учећи их о СФРЈ и ратовима 90-их, евоцирала успомене на детињство и младост њене генерације, повезујући прошлост и садашњост.
Књига је посвећена свим осмацима на брдовитом Балкану, али и њиховим родитељима, и свима онима који су у ратовима 90-их изгубили нешто. „…Неко је изгубио дом и породицу, а већина је изгубила земљу у којој је некада живела, и коју, нажалост, никада више неће имати…”.
Одломке из књиге читала је Смиљана Добожанов Петровић из Новог Бечеја, представник генерације рођене 1966. Модератор догађаја била је Ана Лалић Јосимовић, библиотекар у Народној библиотеци у Новом Бечеју и учесник многих догађаја описаних у књизи.
Емотивно вече музички је употпунио Страхиња Танасијин, ученик 3. разреда Друштвено-језичког смера Гимназије Бечеј, који је на гитари изводио популарне поп и рок песме 80-их. На почетку програма рецитатор Ивана Оњин прочитала је две Страхињине песме за које је недавно добио 2. награду на поетском конкурсу Народне библиотеке у Бечеју.

Специјалне гошће вечери биле су Јана Јовановић и Ленка Месарош, ученице некадашњег VIII-2, сада у другом разреду средње школе, које су казивале одломке из књиге које се односе на њихову малу матуру и матурску екскурзију.

Scroll to Top