monah teodosije

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ДОДИР” МОНАХА ТЕОДОСИЈА

Дана 20. октобра 2023. године у Архиву Војводине представљена је књига Додир монаха Теодосија са Хиландара. Ова књига издата је са благословом Сабора стараца Манастира Хиландар, у издању Задужбине Светог Манастира Хиландара и Архива Војводине.
Задужбина као установа која је посвећена отаџбини и вези отаџбине и Хиландара има задатак да брине пре свега о оном делу испољавања спољне мисије који се односи на културу и на културно стваралаштво произнето из наше вере.
Академик Светислав Божић, рецензент књиге, у предговору наводи: „Отуда писац-монах, Отац Теодосије Хиландарац, рекло би се са зачуђујућом лакоћом исписа странице својих ДОДИРА, спајајући своја два живота, који се у Светогорском брују вертикално узвисују.
Радосно творна туга неометено путује и секуларним и манастирским ноћима и данима. Она је Теодосијево узглавље меко, његова бројаница, његов врт у коме све исприповедано живи, болује и радује се.
Ни монах ни писац нису нашли мир, већ препознав жуђено-болну тачку ослонца, путују светом, који је смештен у простор између неба и земље, српски ХИЛАНДАР.
Благо онима који повероваше а не видеше, и благо онима чије је око здраво,  сво тело њихово биће светло, око је светиљка телу, говорио је Христ!

О књизи су говорили:

Др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, саиздавача књиге
Др Светислав Божић, академик и рецензент
Др Зденка Валент Белић, доктор естетике
и
аутор монах Теодосије Хиландарац, епитроп манастира

Приче из књиге читала је Љиљана Бубњевић, виши архивист.

Scroll to Top