ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ПОЗОРИШНЕ И УМЕТНИЧКЕ АКТИВНОСТИ ГРЧКИХ ПОЛИТИЧКИХ ИЗБЕГЛИЦА У ИСТОЧНОЈ ВРОПИ (1945-1956)” У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ПОЗОРИШНЕ И УМЕТНИЧКЕ АКТИВНОСТИ ГРЧКИХ ПОЛИТИЧКИХ ИЗБЕГЛИЦА У ИСТОЧНОЈ ВРОПИ (1945-1956)” У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

У уторак, 16. маја 2023. године, одржана је промоција књиге „Позоришне и уметничке активности грчких политичких избеглица у Источној Европи (1945–1956)”, аутора др Тасоса Ангелопулоса, предавача у Школи драме Националног театра Грчке. Аутор је за ту прилику допутовао из Солуна, како би посетиоцима из свог угла, на основу дуготрајног истраживачког рада, представио тему о којој говори у књизи. На промоцији књиге говорио је и доц. др Далибор Савић са Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци. Издавач књиге је Позоришни музеј Војводине. Разговор су модерирале и преводиле са енглеског и грчког др Драгана Катић, руководилац Одељења депо службе и Љиљана Бубњевић, руководилац Одељења за сређивање и обраду старије архивске грађе до (1918. год.).

Тасос Ангелопулос се упустио у истраживачку авантуру која је трајала скоро четири године, прикупљајући податке о селу Буљкес (данашњи Маглић) у близини Новог Сада, које је четрдесетих година прошлог века било прихватилиште грчких избеглица из грађанског рата. Кроз то истраживање сусретао се са непрегледном (и у великој мери несређеном) архивом Комунистичке партије Грчке ‒ КПГ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας), али је имао изузетно успешну сарадњу са колегама са Факултета политичких наука у Бањој Луци (Босна и Херцеговина), где је био ангажован као део истраживачког тима, као и са Позоришним музејом Војводине, који је прихватио да публикује резултате истраживања. Такође, истраживао је библиографску грађу чији се обим непрестано увећавао ‒ од научних списа па до сећања политичких избеглица и званичних докумената КПГ-а и изнад свега са самом идејом политичког избеглиштва, која је настала непосредно након грађанског рата у Грчкој (1946‒1949).

Промоција је одржана другог дана националне манифестације „Музеји за 10”, као део програмске активности, изложбе Уточиште” у равници. Грци у Војводини 1945–1949. кроз архивску грађу. Овај занимљив и опсежан пројекат настао је као резултат тимског рада архивиста и конзерватора Архива Војводине: др Драгане Катић, Иване Петровић, Љиљане Бубњевић, Маје Јокмановић, мр Вишње Николић, Жељка Радаковића и Дејана Маодуша.

Scroll to Top