ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „У ЦАРСТВУ ВЕТРОВА АРАМЕЈСКИХ” СЕЛИМИРА РАДУЛОВИЋА

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „У ЦАРСТВУ ВЕТРОВА АРАМЕЈСКИХ” СЕЛИМИРА РАДУЛОВИЋА

Дана 6. 12. 2022. године у пуној сали Архива Војводине одржана је промоција књиге „У царству ветрова Арамејских” аутора Селимира Радуловића.

Пред читаоцима је једанаеста песничка књига Селимира Радуловића која поетички кореспондира са његовим осталим књигама поезије и есејистике. Уоквирена је песмама названим „Пролошка” („Разговор сардара и старца, нагог, крај скита напуштеног”) и „Епилошка” („Више га никад нисам видео”). Остали циклуси замишљени су тако да броје 5, 20, 5 и 7 песама.

Песничке збирке господина Радуловића, нашег најбољег зналца монашке и аскетске литературе међу песницима (и писцима уопште), наслањају се на митолошке и симболичке структуре светког системског списа наше цивилизације:

„Он је једини српски песник који, уз духовнике и богослове, мистагошки види, кроз копрену видљивог, оно што је невидљиво а стварније је од видљивог. За њега светогорски старци и пустињаци – међу њима и пустињаци који живе у пустињи модерног велеграда – нису ексцентрични згубидани и бродоломци живота него светионици и путовође на путу живота достојног човека као боголиког и богочежњивог бића” – наводи епископ бачки господин Иринеј.

Селимир Радуловић објавио је више песничких књига и избора из поезије, као и неколико антологија, хрестоматија и књига огледа. За свој рад награђиван је током свог дугог плодоносног књижевног стваралаштва бројним наградама од којих ћу поменути само неке: Новембарском повељом Новог Сада, као и наградама Искра културе, Печат вароши сремско-карловачке, Кочићево перо, Вукова награда, Змајева награда и многим другим. Био је директор Стеријиног позорја и тренутни је управник Библиoтеке Матице српске.

Био је председник Друштва књижевника Војводине и истовремено члан Управе Удружења књижевника Србије. Председник је Управног одбора Српског народног позоришта, потпредседник Удружења књижевника Србије и члан Управног одбора Матице српске. Члан је Друштва новосадских књижевника.

О књизи су говорили: Драгана Литричин Дунић, ванредни професор српске књижевности и језика, др Зденка Валент Белић, песникиња, есејисткиња, преводилац и уредник књижевног часописа Novýživot, др Зоран Ђерић, књижевник, преводилац, театролог и филмолог, и аутор. Стихове је казивала драмска уметница Соња Дамјановић.

Присутнима се обратио и директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић.

Селимир Радуловић нам је поводом књиге рекао:

Језик мита и метафора, којим је украшен библијски текст, истоветан је с језиком мита и метафора песничког текста. Кад у отиску, даха, златнога, из уста Очевих, ослушнемо – ја сам чокот, а ви лоза – онда нема сумње да метафора није случајни украс библијског језика, већ његов доминантни модус мишљења. Као што је грађевина без темеља слаба, и питање је дана када ће се урушити, тако је и песма, без дарова Оца, нашега, лаки привид који нас не привлачи и не обавезује. Стога и верујем да нисам сејао по камену.

Scroll to Top