ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЖЕНА У ЕВРОПСКОМ ЕПУ” МИРКА ДИМИЋА

Дана 2. септембра 2023. године у амфитеатру Архива Војводине оджана је промоција књиге „Жена у европском епу” аутора Мирка Димића у издању Удружења Медија Портал из Новог Сада. Пројекат је финансијски подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Мирко Димић је данас сигурно занимљиво име у српској књижевности, који се у свом опусу бави готово свим гранама књижевности од теорије до поезије. Завршио је мастерске студије на Одсеку за компаративну књижевност Филозофског факултета у Новом Саду. Тренутно је на докторским студијама језика и књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду и на мастерским студијама на Одсеку за драматургију Академије уметности у Бањалуци.

Стручне и научне радове објављивао је у више часописа у земљи, региону и свету, највише се бавећи историјом уметности, ликовном критиком, поезијом и прозом. Објавио је и две збирке песама и књигу кратких прича од којих је једна преведена на италијанскијезик. Као уметнички прегалац добитник је многих признања: Прве награде на фестивалу поезије у Бишељеу (Италија, 2015) „Notte di poesia al Dolmen” за најбољу песму страног песника; Прве награде за поезију на Сајму књига у Корату (Италија, 2019); Друге награде за најбољу страну збирку песама у Ђовинацу (Италија, 2019); награде „Златна значка” (2017), коју додељује Културно-просветна заједница Србије, за међународни допринос културне сарадње Италије и Србије; Плакете почасног грађанина града Бишељеа (Италија, 2017), као и награде „Павле Марковић Адамов” за књижевност и културни допринос Сремским Карловцима (2019).

Један је од оснивача и менаџер филмског фестивала у Сремским Карловцима „Карловци Филм Фестивал”. Дугогодишњи је сарадник Градске библиотеке у Новом Саду, као и Факултета за друштвене науке „Санта Софија” из Транија (Италија) на Смеру за славистику. Директор је Галерије Културног центра „Карловачка уметничка радионица”, главни је и одговорни уредник часописа за науку културу и уметност „Кровови”, као и члан редакције италијанског часописа за књижевност La Valissa. Један је од менаџера издавачке куће Secop Edizioni из Кората (Италија). Члан је Друштва књижевника Србије.

Запослен је у Библиотеци Матице српске у Новом Саду. Живи у Сремским Карловцима. Нова Димићева књига „Жена у европском епу” доноси нам занимљиву компаративистичку теоријску студију у којој аутор обрађује мотив жене код три велика песника Дантеа, Милтона и Његоша, транспонован кроз књижевно-религијску проблематику.

Окупљеној публици књигу су представили проф. др Зоран Ђерић, књижевник, Маријана Љумовић, филолог и сам аутор.

Према речима проф. Ђерића, рецензената књиге, „…Иако није обимна, ова студија је садржајна и целовита те…неминовно компаративистичка, на више нивоа. Најпре, јер упоређује три велике стилске епохе: средњи век, барок и романтизам, а потом и три изразите стваралачке личности и њихова репрезентативна ремек-дела: Божанствена комедија, Изгубљени рај и Луча Микрокозма. Резултати до којих долази на тај начин вишесу него подстицајни јер иду у прилог прожимањима супротности, односно утицајима, какоисторијских околности, тако и религије, а потом и индивидуалних поетика.”Милован Витезовић пак сматра ову теоријску студију на први поглед универзалном, али усвојој суштини јединственој и фундаменталној у тумачењу вере, времена, језика крозпризму женског положаја у друштву, указујући на потпуно нови приступ Димића тумачењу

Луче Микрокозме Петра Петровића Његоша у чијем се делу женски ликови готово и неспомињу, али аутор на врло занимљив филозофски начин објашњава који је принципжене Његош приказао у свом делу.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Фото: Зоран Ивезић и Страхиња Савић

Scroll to Top