ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ЖИТО И ВИЛА”

Дана 8. јула 2024. године у Архиву Војводине одржана је промоција песничке збирке „Жито и вила” аутора Немање Зивлака, у издању Књижевног Еснафа.

Песнички превенац Зивлака „Жито и Вила” садржи 96 песама подељених у два дела чији се мотиви симболично преплићу, тако што се мотивска структура у развијеним песничким сликама у већини песама може схватити и као љубавна и као родољубива.

Према речима рецензента мср Стојанке Ђокић  „…Оно што је одмах примијетно и што се не може заобићи када се читају пјесме Жита и Виле, то је доминантна мушка гласовитост, истакнути мушки принцип, који у Вили проговара као лирски мужаствени заштитник, а у Житу као принципијелни ’син Лазара и Саве’, ’син распетога Христа’, али и љути Принцип, онај који не прашта ’несоју’ и који диже глас побуне…”

Немања Зивлак је рођен 17. јула 1982. године у Босанском Грахову. Током егзодуса 1995. године сели се у Бјељину где стиче основно и средње образовање – смер електротехника.

Већ дуже од деценије живи и ствара у СР Њемачкој где своја дела објављујује у часописима и зборницима.

О књизи су говорили проф. Биљана Ковачевић, проф. српског језика и књижевности, проф. Растко Лончар, песник и Немања Зивлак, аутор.

Модератор догађаја била је Николина Бајић.

Scroll to Top