ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ „21. ВЕК: НОВИ 30-ГОДИШЊИ РАТ?”

Дана 11. октобра 2023. године у Архиву Војводине одржано је предавање под називом „21. век: нови 30-годишњи рат?”, професора др Андреја Иљича Фурсова.

Предавање је одржано у сарадњи са Руским центром за науку и културу у Београду „Руски Дом“ и са Институтом за европске студије из Београда.

Професор Фурсов је познати руски историчар и публициста, директор је Института за системско-стратешку анализу (ИСАН, Москва) и директор Центра руских истраживања Института фундаменталних и примењених истраживања Московског хуманитарног универзитета.

Докторирао је 1986. године на Универзитету Ломоносов.

Бави се методологијом социјално-историјских истраживања и оријенталистике, теоријом и историјом сложених друштвених система – субјекат историје, феномен власти, светска борба за власт, информација и ресурсе, руска историја, историја земаља Азије и Африке, историја капиталистичког система и упоредно-историјска поређења Запада, Русије и Истока. 

Предавао је на Универзитету Ломоносов, те на универзитетима у Америци, Канади, Мађарској, Немачкој, Индији. Учесник је низа међународних истраживачких пројеката (САД, Француска, Русија).

Аутор је 250 радова, укључујући 9 монографија. Међу најпознатијим радовима су: „Кратократија (социјална природа друштава совјетског типа)”, „Велика тајна Запада”, „Исток, Запад, капитализам: Проблеми филозофије историје и социјалне теорије // Капитализам на истоку у другој половини XX века” и други, „Звона историје”, „Руски систем” (коаутор), „Биг Чарли, или о Марксу и марксизму”, „Прелом комунизма”, „Saeculum vicesimum: in memoriam (сећања XX века)”, „Светски геополитички шах: шампиони и претенденти”, „Конспирологија, капитализам и историја руске власти” и многи други.

Међу присутнима била је и уважена госпођа проф. др Јелена Панамарјева са универзитета МГИМО у Русији. Присутнима се обратио и др Георгије Енгелхард, виши саветник из Руског центра за науку и културу „Руски дом”.

Преводилац са руског језика на српски: господин Стеван Гајић, у име Института за европске студије.

Scroll to Top