Округли сто - јавна расправа

ПОЧЕЛА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О АРХИВСКОЈ ГРАЂИ И АРХИВСКОЈ ДЕЛАТНОСТИ

Округли сто у Архиву Војводине (10. јануар 2019)


Јавна расправа о Нацрту закона о архивској грађи и архивској делатности, почела је данас, 10. јануара 2019, у Архиву Војводине у Новом Саду, и трајаће до 29. јануара 2019. године.

Др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, поздравио је пре почетка рада округлог стола, представнике: Министарства културе и јавног информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Градске управе за културу, директоре архива у АП Војводини, као и архивисте и новинаре.

Јавној расправи о Нацрту закона присуствовали су: Данијела Ванушић, помоћник министра за културу и јавно информисање Републике Србије; чланови Комисије за припрему Нацрта закона: Милан Војводић, самостални саветник у Министарству трговине, туризма и телекомуникација; Невенка Михајловић, саветник и Татјана Бојић Јурић, самостални саветник у Министарству културе; Милан Јакшић, архивски саветник у пензији који је био и модератор програма, Марија Милошевић, виши архивист у Архиву Србије и Весна Башић, архивски саветник у Архиву Војводине.

После уводне речи Данијеле Ванушић, на почетку јавне расправе, Милан Јакшић је истакао важност доношења Закона о архивској грађи и архивској делатности који уређује систем заштите архивске грађе и документарног материјала, услове и начин коришћења архивске грађе, организацију, надлежност и делатност архива у Републици Србији. У наставку је образложио ставове и предлоге Комисије, објаснио претходно стање законске регулативе, проблеме и новине у овом нацрту закона, навео саставе претходних комисија.

Затим су у расправи са примедбама на предложена решења у Нацрту закона учествовали: Др Небојша Кузмановић, Милена Поповић Субић, Љиљана Дожић, Огњан Илић и Драган Танасковић из Архива Војводине, Вељко Новаковић из Покрајинског завода за заштиту споменика културе Војводине, Милан Срдић из Историјског архива Кикинда и Золтан Месарош из Историјског архива Суботица.

Распоред следећих расправа (у Нишу, Београду) објављен је на сајту Министарства културе и информисања Републике Србије, као и текст Нацрта закона, http:/www.kultura.gov.rs/.

Примедбе, предлоге и сугестије достављају се Министарству културе и информисања Републике Србије на e/mail: zakonarhivi@kultura.gov.rs или поштом на адресу Министарство културе и информисања Републике Србије, 11000 Београд, Влајковићева бр. 3.

Scroll to Top