ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ФОТКЕ И ПОКРЕТНЕ СЛИКЕ” ИЛИЈЕ БАШИЋА И СРЂАНА ИЛИЋА

Дана 11. децембра 2023. године у Архиву Војводине свечано је отворена изложба фотографија и плаката под називом „Фотке и покретне слике” и одржана пројекција видео колажа Срђана Илића о Илији Ики Башићу. Аутори изложбе су Илија Башић и Срђан Илић.

Прослављени српски филмски епизодиста и позоришни глумац, организатор филмске производње и директор филма Илија Ика Башић рођен је у Черевићу 1932. године. На филму и телевизији присутан је 63 године.

Био је у групи првих филмских радника сарадника Неопланта филма, од његовог оснивања 1965. године. Дао је значајан допринос конституисању филмске продукције у АП Војводини. Један је од оснивача Удружења филмских (и телевизијских) радника Војводине 1971. године. Од 1975. године био је директор екипе играног филма и помоћник главног и одговорног уредника Културно-уметничког програма РТНС-a и уредник посебних програмских пројеката. Радио је у позориштима Сомбора, Чачка, Бања Луке и Новог Сада. Сарађивао је са Дирекцијом Стеријиног позорја.

У свом глумачком опусу остварио је улоге у многим познатим филмским остварењима, као што су: Свети песак  и Доручак са ђаволом у режији Мирослава Мике Антића; Влак без возног реда, Рат и Козара Вељка Булајића; И бог створи кафанску певачицу Јована Живановића; Чувар плаже у зимском периоду Горана Паскаљевића; Прогон Петра Голубовића;  Живот је леп Боре Драшковића; Тито и ја Горана Марковића;

Ево мене Срђана Илића; Слобода или стрип – незавршени филм Желимира Жилника и др.

Глумио је и у документарним филмовима: Ходам кроз простор – причам о времену Милана Белегишанина, Случај Макавејев Горана Радовановића, Окован о слободи Александра Каришка и Ко је сад тај Ика Башић Тамаре Трнинић и Соње Ракић (2022).

Добитник је Годишње награде РТВ 1992, Признања Општине Беочин 2012. и награде за животно дело „Димитрије Давидовић” Удружења новинара Војводине и нових медија 2022.

У припреми програма су учествовали: Удружење филмских и телевизијских радника Војводине, Нови Сад; Карловачка цртачка школа, Сремски Карловци; Иван Бер, Черевић; Филмско бдење душе, Сремски Карловци; ПП Фикс фокус, Београд; РТВ Нови Сад; Кинотека Београд; Завичајни музеј Черевић, као и Икине колеге и пријатељи.

Присутнима су се обратили Срђан Илић и Ика Башић, који је са много емоција причао о свом животу и раду, те на крају обрадовао публику надахнутим рецитовањем стихова.

Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Фото: Жељко Савић

Scroll to Top