ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ВОЈВОДИНА” ИВАНЕ ВЛАИСАВЉЕВИЋ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ВОЈВОДИНА” ИВАНЕ ВЛАИСАВЉЕВИЋ

 

Дана 22. августа 2022. године у галерији Архива Војводине, пред бројном публиком, свечано је отворена прва самостална изложба фотографија „Војводина” Иване Влаисављевић.

Пројекат, чији је носилац МДМ Продукција из Сремских Карловаца, финансијски је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Ивана Влаисављевић рођена је 1974. године у Зеници. Као дете, доселила се у Нови Сад, где је завршила основну школу, Гимназију „Јован Јовановић Змај”, а потом и Пољопривредни факултет. И данас са породицом живи у Новом Саду. Фотографијом се бави аматерски од 2019. године.

Речима добродошлице присутне је у име Архива Војводине поздравила класични филолог Сања Демировић, која је у одсутности најављене Ирме Микеш, председнице Удружења Афра, прочитала њену рецензију изложбе фотографија Иване Влаисављевић, коју доносимо у целости:

 (ВОЈВОДИНА – Лепота постојања)

„Чини нам се да је некада време протицало много спорије него данас. Самим тим, чини нам се да је и пејзаж који нас окружује био другачији. Да ли је природа била лепша, да ли је човек имао много више прилика да јој се препусти? Шта је то што нам одвлачи пажњу са ње ка неким много мање вредним садржајима свакодневнице? Налазимо се у ери потпуне дигитализације и још увек нисмо у стању да проценимо да ли је то докле је човечанство стигло добро или лоше. Ипак оно што нам може пружити та дигитална ера, бар у добром, јесте фотографија. Сада више него било када у историји човеку је дозвољено да са невероватном лакоћом може да забележи оно најлепше што постоји. Велике резолуције, не само на савременим фотоапаратима него и на обичним мобилним телефонима омогућавају да се та лепота постојања преноси кроз време и буде видљива чак и онима који ретко на њу обраћају пажњу. Застати, погледати, осетити, пренети другом доживљено. Показати му и указати на свет који запоставља. Направити праву визуелно-емотивну мапу и путоказе. Удахнути живот нечему на изглед неухватљивом и апстрактном као што је дигитална фотографија. Најтежи задатак онога који у рукама држи тако моћно оружије као што је фотоапарат је сигурно тај да пренесе лепоту, лепоту постојања и истине која остаје непомична кроз векове”.

Скромна и спонтана ауторка Ивана Влаисављевић потом се обратила присутнима изразивши захвалност свима који су подржали пројекат и допринели да њене фотографије, које тако добро одражавају лепоту постојања о којој говори Ирма Микеш, доживе премијеру пред новосадском публиком у виду самосталне изложбе.

Медијски спонзор догађаја је Удружење Медија Портал из Новог Сада, а опуштену атмосферу у наставку вечери употпунио је музички наступ Кeckec & Gile acoustic blues & country бенда из Новог Сада.

Scroll to Top