ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА И ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ТРАГОМ БРЧАНСКИХ ЈЕВРЕЈА” ТАМАРЕ ВИЈОГЛАВИН МАНЧИЋ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА И ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ТРАГОМ БРЧАНСКИХ ЈЕВРЕЈА” ТАМАРЕ ВИЈОГЛАВИН МАНЧИЋ

Дана 21. фебруара 2023. године у Архиву Војводине, свечано је отворена изложба и представљена монографија „Трагом брчанских Јеврејаауторке Тамаре Вијоглавин Манчић. Ову драгоцену изложбу и публикацију  која нам даје свеобухватну слику живота Јеврејске заједнице у Брчком, почев од њеног успостављања крајем 19. века, па све до њеног трагичног  уништења за време Другог светског рата, подржали  су Јеврејска заједница БиХ, Архив Брчко дистрикта БиХ и Архив Војводине.

Присутнима су се обратили директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, шеф Службе за архив Брчко дистрикта БиХ Ћазим Суљевић и ауторка.

Догађају је присуствовао Томо Обреновић, шеф Одељења за јавни регистар Владе Брчко дистрикта БиХ.

Рецензент монографије „Трагом брчанских Јевреја” др Рајка Бућин, архивска саветница из Хрватског државног архива истакла је да: „…Овако цјеловит приказ у којем се прати живот заједнице од почетака до нестанка, с тим да пред читатељима дефилује и мноштво појединаца, биће убудуће незаобилазно полазиште за сва истраживања историје Јевреја у Босни и Херцеговини. Каталог је релевантан и за историју холокауста изван босанскохерцеговачких оквира. Обухваћена су лица која су у ранијем периоду имала везу с Брчкoм, већином она која су ондје рођена, али су се преселила ради посла или склапања брака у друге крајеве на подручју предратне Краљевине Југославије, а важан је и допринос истраживању судбине страних избјеглица.”

Тамара Вијоглавин Манчић рођена је 1979. године у Зрењанину, где је завршила основну и средњу школу. По стицању дипломе професора историје на Филозофском факултету у Новом Саду, запослила се као приправник у Архиву Војводине, где је стекла звање архивисте и у нареднe две године радила као архивист у Одељењу за сређивање архивске грађе. Од 2017. године запослена је у Служби за архив, у Одељењу за јавни регистар Владе Брчко дистрикта БиХ на позицији архивисте за евиденцију и заштиту архивске грађе ван архива. Године 2022. стекла је више стручно звање виши архивист. Аутор је више научних и стучних радова, монографија и архивистичких изложби, те учесник међународних архивистичких саветовања и скупова.

Изложба „Трагом брчанских Јевреја”, која оживљавањем сећања на Холокауст даје драгоцен допринос подизању свести у борби против сваког облика нетолеранције према заједницама различитог етничког порекла или верског опредељења, побудила је велико интересовање и одржана је до сада у Брчком, Зеници и Сарајеву и Новом Саду.

Scroll to Top