ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГА „Академије” И „Био-библиографија Бошка И. Бојовића 1987–2020”

Отворена изложба под називом „биПолароид”

 

Данас, 7. октобра 2021, у Архиву Војводине, свечано је отворена изложба под називом „биПолароид” визуелног уметника из Новог Сада, Уроша Штрбоје, познатог под псеудонимом Риск. Штрбоја је пионир регионалне графит-сцене и уличне уметности, који сада, већ дуже од 20 година интервенише у јавном простору кроз разне врсте медија, типографије и технике цртања слободном руком.

 

Бројни графити и мурали који красе зидове и објекте Новог Сада и других градова широм земље и региона, дело су овог аутора. У Архиву Војводине, имали смо прилику да видимо како Урош Штрбоја преиспитује биполарни поремећај личности у новој врсти уметничког израза. Серију радова коју чине четири монодиптиха, израза својственог ауторовом стваралаштву.

 

Монодиптиси представљају две супротстављене емоције присутне у једној особи, а изражене контрастним комбинацијама боја, а сам биПолароид има циљ да буде више од својеврсне игре речи: аутор критикује одредницу „поремећај” и скреће пажњу на то, да ставови друштва  често онемогућују особе са биполарним стањима, да живе испуњену свакодневицу, а не свој лични недостатак.

 

Изложени Штрбојини радови у Архиву Војводине, представљају прву, самосталну изложбу у галеријском простору, а ову врсту уметничког израза представио је и на колективној изложби са новосадским колективом Type Five.

 

На свечаном отварању, гостима и посетиоцима, обратили су се Кристијан Обшуст, помоћник директора Архива Војводине, Урош Штрбоја, аутор изложбе и Сунчица Божић, пи-ар изложбе која је отворила изложбу.

Scroll to Top