ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБA „REWOMEN – ЕВРОПСКО ЖЕНСКО СЕЋАЊЕ” У ЕУ ИНФО ЦЕНТРУ У БЕОГРАДУ

Поводом почетка глобалне кампање „16 дана активизма против родно заснованог насиља”, 27. новембра 2023. године у ЕУ инфо центру у Београду отворена је међународна документарна  изложба „REWOMEN – Европско женско сећање” и том приликом представљен је и мурал Street уметнице Јане Даниловић.
„Ујединимо се у спречавању насиља над женама и девојчицама” тема је овогодишње кампање Orange the World  – 16 дана активизма против родно заснованог насиља” која је почела 25. новембра, када се обележава Међународни дан борбе против насиља над женама и девојчицама. Кампања се завршава 10. децембра, на Међународни дан људских права. Нажалост, насиље над женама и девојчицама и даље је једно од најприсутнијих видова кршења људских права широм света.

Овом изложбом ЕУ инфо центар желео је да скрене пажњу на значајне, али недовољно видљиве историјске прекретнице и промене у женским људским, политичким, друштвеним, економским и културним правима. Покрет за ослобођење жена је један од најзначајнијих покрета за људска права у 20. веку и представља заједничку европску историју, изван националних оквира. Изложба REWOMEN настала је у оквиру истоименог пројекта реализованог у оквиру ЕУ програма „Европа за грађане и грађанке – Европско сећање”. Пројекат је током 2021. и 2022. спровео Архив Војводине, као носећи партнер у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе” и 16 партнерских организација из 10 држава. 

REWOMEN пројектом обележена је 20. годишњица проглашења Повеље ЕУ о основним правима. Изложба је премијерно предстaвљена јавности на Дан Архива Војводине 9. јуна 2022. године у Архиву Војводине у Новом Саду.

На отварању изложбе у ЕУ инфо центру говорили су:

Пламена Халачева, заменица шефа делегације ЕУ у Србији

Далиборка Николић, представница канцеларије ЕУ у Србији

Љиљана Бубњевић, руководилац Одељења за сређивање и обраду старије архивске грађе (до 1918. године) у Архиву Војводине и

др Јана Даниловић, визуелна уметница.

Љиљана Бубњевић је представила делатност Архива Војводине и говорила о свом искуству у учешћу на пројекту. Она је истакла важност женске историје и да јој је било значајно да приликом размене искуства са другим учесницама на пројекту развије женски културни простор Европе и изгради поуздано међународно партнерство. 

Координациони тим REWOMEN пројекта осим Љиљане Бубњевић, чинили су Александра Мириманов и Бојан Милосављевић.

Scroll to Top