Збирка литографија Франца Гераша „Аустријска војска 1620–1854ˮ

Отворена изложба у Архиву Војводине

Збирка литографија Франца Гераша „Аустријска војска 1620–1854ˮ

Die Sammlung der Lithographien von Franz Gerasch „Österreichisches Heer 1620-1854ˮ

Дана 13. маја 2019. године у Архиву Војводине отвoрена је двојезична изложба Збирка литографија Франца Гераша „Аустријска војска 16201854ˮ (Die Sammlung der Lithographien von Franz Gerasch „Österreichisches Heer 1620-1854ˮ).

Овим пројектом, који је реализован средствима Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културеˮ, Архив Војводине жели да представи јавности литографије ове Збирке, које представљају униформе и опрему хабзбуршке војске и њених високопозиционираних команданата, а  које су од велике уметничке и историјске важности и визуелно представљају развој аустријске војске, сведочећи о културно-историјском развоју у периоду Хабзбуршке монархије и истакнутим историјским личностима. Значајан је приказ и војних јединица, пешадинаца Тителског батаљона, граничара и посебно шајкаша, које су представљали Срби.

Сликар и литограф Франц Гераш био је мајстор аустријског историјског сликарства, аутор бројних акварела, историјских сцена, илустрација, портрета и литографија, које је сликао за научне сврхе. Овај познати уметник урадио је за надвојводу Леополда бројне историјске сцене, приказе битака и портрете војника из похода 1848/49. године. Ишао је на студијска путовања у иностранство, више пута је прошао кроз наше крајеве оставивши иза себе цртеже и аквареле које је касније литографисао.

Чак неки историчари наводе да је иза једног инжењерца насликао и Петроварадинску тврђаву, број литографије 74 (налази се на шлајфни на згради), мада се то не може са сигурношћу тврдити. У овој збирци аутор је пратио историјски контекст и кроз тематске целине нам представио главне етапе и значајне личности европске историје.

Поред остварене међународне сарадње са Немачким историјским музејом у Берлину, пројекат су помогле и домаће установе културе: Музеј Војводине, Музеј града Новог Сада и Позоришни музеј Војводине.

Мисија нашег заједничког пројекта била је афирмисање Новог Сада као тврђаве мира, кроз програме који промовишу помирење народа, политику мира и заједништво, јер заједно можемо да допринесемо бољем имиџу Новог Сада, као европској престоници културе.

На изложби су говорили:

  • Др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине
  • Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама
  • Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културеˮ
  • Јоханес Иршик (Johannes Irschik), директор Аустријског културног форума и
  • Љиљана Бубњевић, архивиста и аутор изложбе

Дизајнер изложбе: мр Дарко Вуковић, професор на Академији уметности у Новом Саду

Комплетна поставка изложбе трајаће током манифестације „Музеји за 10ˮ, односно до 20. маја, након чега остаје део изложбе литографија, а експонати се враћају домаћим установама културе.

Scroll to Top