ПРОСВЕТНИ РАДНИЦИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ УКЉУЧУЈУЋИ И КОСОВО И МЕТОХИЈУ У ПОСЕТИ АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ „ХЕРОИНЕ ВЕЛИКОГ РАТА”

 

Данас, 26. августа 2021. године у Архиву Војводине, отворена је тематска изложба Хероине Великог рата коју су реализовали ученици првог разреда Електротехничке школе „Раде Кончар у Београду чланови Историјске секције са наставницом Зораном Мастиншек.

Ученици, аутори тематске изложбе: Теодора Ћирић, Огњен Николић, Лука Рацић, Михајло Марковић, Стефан Стојановић, Душан Ђокић, Дамјан Коковић, Бранко Томашевић, Вељко Жарковић, Мелина Беслаћ, Никчевић Лука и Лазар Глигорић. Изложбу је организовала Градска управа за културу и Новосадски еколошки центар уз подршку Архива Војводине.

 

На изложби су говорили:

Др Небојша Кузмановић, директор Архива Вовјодине

Зорана Мастиншек, професорка историје у Електротехничкој школи Раде Кончар у Београду

Изложбу је отворила доц. др Милена Жикић, на Фармацеутском факултету у Новом Саду, која је докторирала на тему „Жене у српским ослободилачким ратовима (19121918)”.

 

После свечаног отварања изложбе, Зоран Стевановић, виши архивист у Архиву Војводине, говорио је ученицима и гостима о историјату установе и заштитити архивске грађе. Затим су уз стручно вођење Зорана Вељановића, архивског саветника и кустоса – историчара, аутора сталне поставке докумената и музејских предмета у Одељењу Музеја Војводине – Музеју присаједињења, погледали тематскe збирке и упознали се са радом Музеја.

 

 

Scroll to Top