ОТВОРЕНА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ВОЈВОДИНА” АУТОРА ВЛАДИМИРА ЈОВАНОВИЋА ВАВЕ

ОТВОРЕНА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ВОЈВОДИНА” АУТОРА ВЛАДИМИРА ЈОВАНОВИЋА ВАВЕ

 

Дана 28. децембра 2021. године у галеријском простору Архива Војводине отворена је самостална изложба фотографија Војводина фотографа Владимира Јовановића Ваве, којом је аутор обележио 25 година фотографског рада.

Изложбу је организовало Удружење Афра уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Оснивач и председница Удружења Афра, Ирма Микеш, кратко се обратила присутнима, а њен ликовни приказ који читамо у каталогу на највернији начин осликава опус који је био представљен посетиоцима изложбе:

Фотографије Владимира Јовановића Ваве које у почетку настају као белешке са терена једног фото-репортера, дају прилику да видимо слику као коначан приказ уметничког дела. Растерећена процесом настанка у строго дефинисаним границама фотографског студија, „фотографија тренутка” преноси своју поетику остављајући простор посматрачу да на њу надовеже свој доживљај приказане приче. Жута поља војвођанске равнице, портрети људи и догађаја, начин живота, вечно бајковит ток Дунава приказани су тако да својим приповедањем заокруже ликовни наратив. Бавећи се фото-репортерским радом Вава Јовановић бележи догађаје, места и људе. У таквим приликама он, као пре свега уметник, налази начин да позорницу која се пред њим одвија, забележи у пуној својој ликовној силини. Војводина, непресушан, инспиративан извор представљена је у лепоти свих својих нијанси, сличностима, различитостима, јасноћама, контрадикцијама. Поред тога што уметничке фотографске слике имају моћ да пренесу тренутак из садашњости у вечност, оне повлаче за собом приче савременог доба преносећи информацију и надопуњавајући свакодневицу у којој су настале.

Бројним посетиоцима обратио се и сам аутор уз констатацију да је многе од изложених фотографија направио у присутву колега фото-репортера присутних на овом отварању.

Изузетној атмосфери и добром расположењу допринели су звуци блуза у извођењу Ненада Патковића и (Стефана Стефановића) Гилета.

Програм је водила Сања Демировић.

Scroll to Top