„ПАНОНСКА АТИНА – ИСИДОРА СЕКУЛИЋ” – сусрети и разговори

„ПАНОНСКА АТИНА – ИСИДОРА СЕКУЛИЋ” – сусрети и разговори

Данас 22. децембра 2020. године у Архиву Војводине одржан је програм „ПАНОНСКА АТИНА – ИСИДОРА СЕКУЛИЋ” са поднасловом ИСИДОРИ СЕКУЛИЋ СА ДУБОКОМ ОДАНОШЋУ у организацији Српске асоцијације предавача руског језика, литературе, историје и културе (САПРЈАЛ) Нови Сад, уз подршку Градског већа за културу Града Новог Сада и Архива Војводине.

У данашњем програму приказани су „сусрети и разговори” Исидоре Секулић са делима Хорација, Гетеа, Достојевског, Његоша, Толстоја, Пушкина, Шекспира, Крилова, шпанске поезије, српске лирске поезије. Сва литература читала се на пет језика: на српском, руском, латинском, немачком и енглеском језику. Исидора Секулић је наша значајна књижевница, непревазиђени стилиста, ерудита и естета. У разговорима смо чули и делове њене преписке са Васом Стајићем, доласцима у Нови Сад и наступањима у Матици српској.

Аутор овог пројекта је проф. Радојка Тмушић Степанов, специјалиста за руску књижевност, културу и цивилизацију, која је специјализацију стекла на Државном иституту за руски језик и књижевност у Москви, аутор је многобројних књижевно-музичких вечери одржаних у Новом Саду, околини Новог Сада, Београду, Москви и Краснодару. Госпођа Тмушић Степанов је председник САПРЈАЛ.

У овом пројекту учествовале су као говорници, наратори и рецитатори проф. Радојка Тмушић Степанов и Гордана Ђурђевић Димић, првак драме СНП у Новом Саду.

Присутнима и учесницама програма обратио се и директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић.

Овај догађај заинтересовани су имали прилику да прате уживо преко Фејсбук странице Архива Војводине.

Scroll to Top