ПОВЕЉА ДР НЕБОЈШИ КУЗМАНОВИЋУ ЗА ДОПРИНОС РАЗВОЈУ БИБЛИОТЕКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ПОВЕЉА ДР НЕБОЈШИ КУЗМАНОВИЋУ ЗА ДОПРИНОС РАЗВОЈУ БИБЛИОТЕКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

У последњих неколико година Архив Војводине спроводи акцију у којој поклања књиге институцијама, установама културе и удружењима у Републици Србији, али и у српској дијаспори. Пошто држава Србија преко надлежних министарстава, а посебно преко покрајинских органа – Покрајинске владе и Секретаријата за културу помаже и омогућава да објављујемо књиге, ми сматрамо да књиге које издајемо треба да стигну до читалаца – као поклон књиге установама културе и удружењима грађана. У том смислу је директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић 2019. предложио, а Управни одбор АВ прихватио, да на књигама не остварујемо профит путем продаје, већ да их поклањамо онима који ће их користити на најбољи могући начин – дакле читајући их.

Овом приликом, Архив Војводине имао је посебну част и задовољство да нека од својих капиталних издања, попут зборника докумената „Усташка зверства”, тротомне публикације „Жртве у Срему”, двотомног издања „Покатоличавање Срба” и других књига које се односе на афирмисање културе сећања и неговање колективне меморије на страдале невине жртве, презентује и поклони Библиотеци Народне скупштине Републике Српске и народним посланицима. У складу са тиме, намера Архива Војводине као издавача је да поклањањем својих издања народним посланицима Народне скупштине Републике Српске омогући да се народни посланици додатно информишу о аспектима културе сећања на невине жртве и да кроз одговорну и битну функцију коју обављају, ову тематику презентују вишедимензионално на различитим нивоима, како у земљи, тако и у иностранству. Кроз овакву мисију, народни посланици ће уједно преносити истину о страдању невиних жртава на овим просторима.

Стога је, 22. марта 2023. године, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић председнику Народне скупштине Републике Српске др Ненаду Стевандићу уручио преко 400 наслова архивских издања којима ће обогатити библиотеку Народне скупштине РС.

„Нема лепшег осећаја од даривања. Наша установа чува архивску грађу која се односи не само на Војводину, већ и на културу Србије и српског народа у целини”, истакао је Кузмановић.

Председник Народне скупштине Републике Српске доделио је директору Архива Војводине Повељу захвалности.

Scroll to Top