2014. Празници и култура сећања у архивској грађи

У Архиву Војводине је 8. маја 2014, др Агнеш Озер, директорка Музеја Војводине, отворила изложбу архивских документа у присуству стручне и шире јавности, колега из земље и иностранства, истраживача и новинара.

Кроз изложена документа, плакате, фотографије, колекције значака, ордена, итд., визуелно занимљиву изложбену поставку Празници и култура сећањаАрхив Војводине води публику у послератно друштво социјалистичке Југославије. Кроз архивску грађу, приказан је феномен празника, празновања, као и политичка, друштвена и културна историја тадашње државе.

Изложбени материјал је одабран према критеријуму временског настајања током једне године, свих појединачних празника, хронолошки, од прославе Нове године до Дана армије; историјског значаја према садржају, персоналне припадности, научне, културне и уметничке вредности. На изложби је приказано 129 разнородних врста докумената: расписа, обавештења, извештаја, пригодних говора са свечаности, фотографија, насловних страница дневних и недељних новина, плаката, позивница, парола итд., а ради лакше прегледности, и свеобухватнијег утиска посетилаца, грађа је разврстана у осам тематских целина.

Архивисти, приређивачи ове изложбе се надају да суобјављујући живи и убедљиви говор докумената, дали допринос у подстицању и ширењу свести, не само о значају и важности архивских докумената, као историјских извора, већ и његовој лепоти (на изложби доминира плакат). Она је такође и пример афирмације и неговања културе сећања.

Одбир докумената и њихова ликовно-графичка припрема за излагање, сведоче да је Архив Војводине постао место непосредног сусрета – докумената и публике.

Ову тематску поставку архивске грађе, заинтересовани грађани ће моћи да посете и током међународне културне манифестације „Ноћ музеја“, која ће трајати 17. и 18. маја 2014. године.

Изложбу прати богато илустрован каталог који можете погледати на овом линку.

Scroll to Top