Промоција пројекта „Хана” (Hannah)

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ЉУДИ И ГРАДОВИ” ГОРАНА ЛАЗОВИЋА

 

У уторак, 28. јуна 2022, у амфитеатру Архива Војводине представљена је нова књига Горана Лазовића „ЉУДИ И ГРАДОВИ”. Топло летње вече посетиоци су провели у пријатном амбијенту дворишта Архива Војводине, где је аутор Горан Лазовић надахнуто говорио о својим делима, испричао бројне анегдоте са путовања и представио нову књигу. У програму књижевне вечери учествовали су чувени српски књижевник Перо Зубац, који је говорио стихове, као и кантаутор Милутин Обрадовић.

Књига „Људи и градови” обогаћена је са 117 прича и представља обимно штиво од скоро хиљаду страна. Ова путописна проза настала је током вишегодишњих пишчевих путовања (Монголија, Париз, Ростов на Дону, Беч, Праг, Сибир, Верона, Иркутск, Венеција, Трир, Краснојарск, Кијев, Лавов, Ница, Хабаровск, Краснодар, Минхен, Долгопрудни, Карелија, Темишвар, Константинов, Истанбул, Санкт Петербург, Бајкалско језеро итд.). У књизи се налазе, између осталог, Лазовићеви записи са Волге, доживљаји из села Бороваја, Доњецка, са Тичјег Поља, сећање на московски Божић… Дело обухвата пишчеве описе Русије од Бајкала до Карелије, те његове сусрете са патријархом московским и сверуским господином Кирилом, као и стожерима руске културе: Наталијом Солжењицин, Јевгенијем Јевтушенком, Никитом Висоцким,Татјаном Тарковски. У књизи су, такође, приче о Мики Антићу, Марини Влади, Душку Радовићу, Валентину Гафту и другим културним посленицима са којима је Лазовић друговао.

Приче из књиге оживљавају разговоре крај ватре, у позни сат, негујући лепоту културе читања, па се зато не могу наћи у виртуелном свету. За ово дело писац каже да је у предворју класичног романа. „Романом га чине људи и догађаји, повезана радња и време кроз које пролазим као учесник и сведок онога о чему пишем, или ми о томе причају. Негде је то исповест, неретко само портрет јунака, а најчешће корачање за њима, след њихове судбине, и стално окретање за собом. Отуда и толико лирских минијатура, које повезују време, радњу и људе, па и градове”, истиче аутор Горан Лазовић.

Књига је у Београду представљена у Руском дому, Позоришту „Славија”, Дому војске и у још неколико културних центара. Издавач књиге је „Србо арт”, едиција „Хит издања”. Рецензент је Емир Кустурица, док је ликовно-графичку опрему урадила Ирина Власова.

Scroll to Top