ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ЗНАМ ДА ПОСТОЈЕ ЉУДИ” ВЛАДА МАТИЈЕВИЋА – ДУПОРА

Дана 28. септембра 2023. године у амфитеатру Архива Војводине први пут је новосадској публици представљена збирке приповедака „Знам да постоје људи” аутора Влада Матијевића – Дупора, у издању Архива Војводине.
Владо Матијевић рођен је у Сарајеву 1964. године, где је живео до ратне 1994. године, када га напушта. У том граду је завршио основну школу, затим Класичну гимназију и Пољопривредни факултет, Одсек за сточарство. Од ране младости занимала га је уметност, али и природне науке, заштита животиња, екологија, нарочито кинологија, ихтиологија и рекреативни риболов, као и области у којима остварује завидне резултате као стручни сарадник у штампаним медијима, на радију и телевизији. По природи је био и остао филантроп. Писао је и песме. Од 1995. године Матијевић живи у Новом Саду. Запослен је на Радио-телевизији Војводине у Сектору истраживања јавног мњења, програма и аудиторијума и као стручни сарадник Радио Новог Сада. Ожењен је супругом Катарином.
Животне околности које су у аутору пробудиле стваралачки импулс описане су у епилогу књиге, који је сам по себи прича вредна пажње.
Наиме, Владо је пуне две године рата провео заточен, скривен у соби у свом родном граду, где му је књиге тајно доносила комшиница Милка, универзитетски професор на радној обавези у факултетској библиотеци. Матијевић то лепо описује речима: „Послије пуне двије године заточеништва и 35 килограма мање, удишем слободу, али и неизвјесност. Иза мене је остало више од 1.000 прочитаних књига, Шолохова, Селенића, Ремарка, Селимовића и Андрића и многих, многих других које сам нетремице читао. Те гомиле страница спасиле су ми ум, да не скрене са правог пута. Сакривен двије године у соби, књиге су ми обезбиједиле безбројна путовања, спасивши ми живот у граду који више није био мој…То ми је дало стваралачки импулс за писање, а теме су навирале из проживљеног…”
У име Архива Војводине, речима добродошлице посетиоцима промоције обратила се Сања Демировић, архивист и класични филолог.
Модератор догађаја био је проф. др Растислав Стојсављевић, ванредни професор на Департману за географију, туризам и хотелијерство Природно-математичког факултета у Новом Саду. Упоређујући аутора са античким Диогеном, који свећом по светлости тражи човека, при чему су редови ове књиге свећа а светлост читаоци, указао је на то да аутор своју жељу да постоје људи исказује кроз тврдњу, у самом наслову књиге, а да својим причама трага за њеном потврдом.
У топлој и присној атмосфери текао је разговор аутора са публиком, бројним колегама и пријатељима, након чега се развила жива дискусија о делу, у коју су се спонтано укључили проф. др Лана Зорић, продекан за наставу на ПМФ-у, др Наташа Кожул, Љубенко Звиздић и Стеван Давидовић, новинари РТВ-а.

Scroll to Top