СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „МЕЂУЗВЕЗДАНИ” МИРЈАНЕ ЗЕЧЕВИЋ

Дана 28. септембра 2023. године у Архиву Војводине свечано је отворена самостална изложба слика под називом „Mеђузвездани” ауторке Мирјане Зечевић, која представља ретроспективу ликовних радова ауторке који су настајали постепено и у дужем временском периоду. Oбухвата опус уметничких слика рађених у стиловима импресионизма, експресионизма и кубизма.
Пројекат је финансијски помогао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, док су логистичку подршку у организовању изложбе пружили Удружење српско-јапанског пријатељства „АРТ” и Удружење „Српски крајеви”, које у свом дугогодишњем раду кроз подршку уметницима настоји да афирмише и окупи талентоване ствараоце са циљем очувања традиције и културе нашег народа.
Мирјана Зечевић рођена је у Врбасу. На Филозофском факултету у Новом Саду стекла је звање професора историје, а љубав према сликарству гаји од раног детињства. Слика у техникама: уље на платну, акрилне боје, пастел, акварел, оловка и туш, које често надограђује и мултимедијом. Своје радове излагала је на бројним колективним изложбама у земљи, а прву самосталну изложбу под називом „Сан” са успехом је одржала у Галерији Друштва књижевника Војводине у Новом Саду.
Учествовала је на два филмска фестивала одржана у Новом Саду и у Сремским Карловцима, где је био приказан њен мултимедијални рад, кратка форма видео филма под називом „Међузваздани” („Interstelar”). Од 2021. године редован је учесник Ликовне колоније под називом „Путевима предака” у организацији Удружења „Српски крајеви”, па се у Мирјаниним уметничким радовима могу видети портрети значајних личности, детаљи из наших народних обичаја или историјских догађаја, али и пејзажи. Као члан Удружења ликовних уметника Врбаса, Мирјана је своје радове излагала и у галерији Културног центра Врбас, у оквиру Пролећног ликовног салона УЛУВ 2023. године.
Публици која се окупила у великом броју обратили су се мр Лазар Марковић, вајар, сликар, графичар и ликовни критичар, који дуги низ година прати Мирјанин рад, као и сама ауторка. Догађају су присуствовали бројни посленици културе, секретарка Покрајинског секретаријата за финансије Смиљка Јовановић, председник Удружења српско-јапанског пријатељства „АРТ” Миодраг Спасић, као и председник Удружења „Српски крајеви” Славиша Рујевић.
Догађај је уметнички употпунио наступ женског камерног хора „Рес Миранда” (Res Miranda) из Новог Сада.
Модератор догађаја била је Сања Демировић, архивист.

Scroll to Top