СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „ПУТЕВИМА ПРЕДАКА VI”

ПРЕДСТАВНИК АРХИВА ВОЈВОДИНЕ ПРИСУСТВОВАО ЦЕНТРАЛНОЈ МАНИФЕСТАЦИЈИ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА МУЗЕЈА ЖРТАВА ГЕНОЦИДА

Централна манифестација обележавања Дана Музеја жртава геноцида одржана је у петак, 21. априла 2023. године, у свечаној сали Ректората Универзитета у Београду.

Централној манифестацији присуствовали су изасланици Владе Републике Србије, епископи Српске православне цркве, изванредни и опуномоћени амбасадори акредитовани у Републици Србији, професори универзитета у Републици Србији, Републици Српској, Уједињеном Краљевству и Израелу, управници и директори националних установа културе и научних института Републике Србије, Републике Српске и Републике Северне Македоније, директори и помоћници директора установа културе чији су оснивачи АП Војводина, АП Косово и Метохија и јединице локалне самоуправе, представници јеврејске и ромске заједнице, преживели геноцида почињеног над припадницима српског, јеврејског и ромског народа на целокупној територији Независне Државе Хрватске и њихови потомци, истакнути стручњаци и савремени ствараоци у области културе, као и бројне друге званице и часници.

Током централне манифестације присутнима су се обратили проректор Универзитета у Београду г. проф. др Ратко Ристић, директор Музеја жртава геноцида г. Дејан Ристић, историчар др Кирил Феферман, професор Универзитета Ариел (Држава Израел), као и Његово преосвештенство српски православни епископ пакрачко-славонски г. Јован, председник Управног одбора Музеја жртава геноцида.

У уметничком делу програма учествовале су драмска уметница госпођа Биљана Ђуровић и првакиња Опере Српског народног позоришта у Новом Саду госпођа Наташа Тасић Кнежевић.

У име Архива Војводине манифестацији је присуствовао помоћник директора Кристијан Обшуст.

Извор: https://www.muzejgenocida.rs/2023/04/21/centralna-manifestacija-obelezavanja-dana-muzeja-zrtava-genocida/

Scroll to Top