СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „ПУТЕВИМА ПРЕДАКА VI”

СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „ПУТЕВИМА ПРЕДАКА VI”

Дана 18. априла 2023. године у Архиву Војводине свечано је отворена изложба слика под називом „Путевима предака VI” у организацији Удружења „Српски крајеви”. Опус изложених ликовних радова настао је у оквиру ликовне колоније „Путевима предака” коју, почев од 2017. године, организује Удружење „Српски крајеви”, са циљем очувања српске културе и традиције.

Препознајући значај једне овакве манифестације, одржавање овогодишње ликовне колоније подржали су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, Градска управа за културу Града Новог Сада, Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, као и представништво Републике Српске у Србији.

Удружење „Српски крајеви” свим својим активностима негује и чува српску културу, традицију, језик и национални идентитет. Једанаест стваралаца подарили су нам 21 уметничко дело на овогодишњој овогодишњој изложби на сталну тему културног наслеђа, историје, традиције и завичаја српског народа. Свако од њих је оставио свој печат одсликавајући ПУТЕВЕ ПРЕДАКА на аутентичан начин, остављајући својим стваралаштвом завештање за будућа поколења. Значај овог ликовног окупљања се огледа у афирмацији младих и неафирмисаних аутора и мотивацији да савременим изразом стварају у духу традиционалних вредности српске културе, дајући тиме допринос подизању свести о важности очувања сопствене културе и традиције, сопственог идентитета.

Бројне посетиоце изложбе оставили су без даха Милан и Вид Вашалић, својим маестралним извођењем на тамбурици самици и јужноморавским гајдама песама и кола из Славоније и Барање, Високе Крајине и Прњавора, Старе Србије и околине Врања. Милан Вашалић, добитник бројних награда и признања, чувар је народне традиције у правом смислу и успешно преноси наслеђе предака својим потомцима.

Славиша Рујевић, председник Удружења „Српски крајеви” и уредник истоименог часописа који синтетише и на једном месту приказује све оно што чини културно наслеђе једног народа, топло је захвалио уметницима, као и појединцима и установама које су омогућиле да вредна дела учесника овогодишње ликовне колоније буду представљена јавности, а потом је уручио награде уметницима.

У име др Небојше Кузмановића, директора Архива Војводине, захвалницу је примила Сања Демировић, архивист, која је била и модератор програма.

Scroll to Top