ПРЕЗЕНТАЦИЈA ПРОЈЕКТА „МИГРАЦИЈА ПОДАТАКА АНАЛИТИЧКИХ ОПИСА У АРХИС”

ПРЕЗЕНТАЦИЈA ПРОЈЕКТА „МИГРАЦИЈА ПОДАТАКА АНАЛИТИЧКИХ ОПИСА У АРХИС”

 

Дана 23. фебруара 2022. године у галеријском простору Архива Војводине је одржана презентацијa пројекта „Миграција података аналитичких описа у Архивски информациони систем (АРХИС)”, који је Архив Војводине реализовао током 2021. године уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Реализацијом овог пројекта 152.689 аналитичких описа из 28  фондова и збирки који се чувају у Архиву Војводине су мигрирани у Архивски информациони систем (АРХИС), који се води при Државном aрхиву Србије.

На почетку презентације присутне је поздравио директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и указао на значај овог пројекта.

Милена Поповић Субић, руководилац Групе за матичне послове архива у Архиву Војводине је упознала присутне са основним карактеристикама архивске грађе која се чува у Архиву Војводине, говорила је о аналитичком инвентару као информативном средству за описивање архивске грађе, који се у Архиву Војводине израђује од 1964. године, првенствено за грађу на латинском, немачком и мађарском језику, и да је од тада израђено 450.000 аналитичких описа за 147 фондова и збирки, као и о реализацији пројекта.

Иван Радојевић у име Доо Докус из Чачка представио је рад на изради Архивског информационог система (АРХИС) на основу пројектног задатка који је саставио Државни архив Србије и техничке детаље на реализацији пројекта миграције.

Никола Аџић, руководилац Центра за обраду података у Државном архиву Србије, презентовао је програмску базу АРХИС кроз модуле сређивање и обрада и претрага, показавши претрагу података мигрираних аналитичких описа Архива Војводине.

По завршетку саме презентације пројекта, присутне колеге из архива у Војводини описали су своје проблеме и потребе за рад на уносу података у АРХИС.

 

Позивамо Вас на презентацију пројекта

Миграција података аналитичких описа у Архивски информациони систем (АРХИС)

Презентација пројекта ће сe одржати

у среду 23. 2. 2022. у галеријском простору Архива Војводине, сa почетком у 11.00 часова.

Пројекат Миграција података аналитичких описа у Архивски информациони систем (АРХИС) је реализован током 2021. године, а његову реализацију је подржало Министарство културе и информисања. У оквиру пројекта, у Архивски информациони систем АРХИС су мигрирани подаци са 152.689 аналитичких описа из 28  фондова и збирки који се чувају у Архиву Војводине.

О пројекту ће говорити др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, и сарадници на пројекту из Архива Војводине, Државног архива Србије, Агенције Инфотренд и Доо Докус.

Scroll to Top