Пројекат „Зумирање Новог Сада” – девето предавање

Пројекат „Зумирање Новог Сада” – девето предавање

Тематска предавања о Jеврејима уживо преко Фејсбук мреже Архива Војводине

Дана 19. августа 2020. године у Архиву Војводине одржано је девето од 16 предавања која тематски обухватају живот и рад Јевреја у Југославији и Србији током 20. и 21. века.

Други светски рат и Холокауст ослобођење

Свака појединачна животна прича има непроцењиву вредност у процесу трагања за историјском истином. Тек укрштај појединачног и колективног обликује истиниту слику.

Завршетак рата и ослобађање из логора требало је да означе и крај оног дела европске историје 20. века који је црним словима исписан у историјским књигама. И заиста је победа над фашизмом, глобално посматрано, окончала једно такво раздобље.

За преживеле у Холокаусту, међутим, крај рата донео је осим ослобођења и суочење са великим породичним губицима. Тако је ослобођење донело и радост и жалост. Ти ненадокнадиви губици и трауме стечене у логору су терет који су ти људи и њихови ближњи морали да носе кроз послератни живот, било да су се враћали у градове и села из којих су депортовани у логоре, било да су се, прво илегално, а касније и легално, усељавали у новоосновану Државу Израел, да би практично ни од чега почели да граде и своје послератне животе и земљу у којој ће живети. 

Део снаге да се почне изнова баштинили су и из чињенице да су у посрнулом свету постојали људи који су умели и тада да разлуче добро од зла. Ти људи зову се Праведници међу народима.  Један од њих  је и наш суграђанин др Душан Јовановић.

И сваке наредне среде у наредних 7 недеља, средом у 12 сати у Архиву Војводине, др Гордана Тодорић, истраживач сарадник Центра „Моше Давид Гаон” Универзитета Бен-Гурион у Негеву (Израел), говориће о следећим темама:

  1. Послератне прилике у Југославији – јеврејска заједница
  2. Послератне прилике у Југославији – јеврејске теме у књижевности
  3. Распад Југославије – јеврејска заједница
  4. Памћење и заборављање – Ђорђе Лебовић
  5. Памћење и заборављање – Давид Албахари
  6. Памћење и заборављање – Филип Давид

16. Памћење и заборављање – Партизанска Хагада, Шани Алтарац

Пројекат носи назив „ЗУМИРАЊЕ НОВОГ САДА”

Предавање путем ВИДЕО-записа може се погледати на следећем линку

Scroll to Top