Пројекат „Зумирање Новог Сада” – пето предавање

Пројекат „Зумирање Новог Сада” – пето предавање

Тематска предавања о Jеврејима уживо преко Фејсбук мреже Архива Војводине

Данас 22. јула 2020. године у Архиву Војводине одржано је пето од 16 предавања која тематски обухватају живот и рад Јевреја у Југославији и Србији током 20. и 21. века.

У предавању Други светски рат и Холокауст – почеци пратили смо легализацију расистичких начела која промовишу немачки нацисти, њихов напад на сферу духовности и реакцију појединих интелектуалаца. Од 1933. до 1945. године нацисти су донели преко две хиљаде правних аката којима се жели очувати чистота аријевске крви, дакле којима се Јевреји постепено елиминишу из друштва и деградирају на ниво подљуди. На тај начин је Холокауст – као специфична врста геноцида – озакоњен. Нацистички напади на сферу културе и уметности показују њихову одлуку да пропагандно делују на грађанство Немачке које је конзумент културне понуде. Међутим, манипулишући културом и привидно успостављајући своју естетику, уградили су у потоње европско наслеђе неке веома опасне елементе, од којих је неповерење у уметнички знак само један од њих.

Феномен избеглиштва је у првим деценијама нацистичке власти кључан појам, уколико говоримо о сфери науке и културе. Они који су успели да уточиште нађу у другим земљама, сведочили су не само о терору који се у Немачкој спроводи, него и о драматичном тренутку нужности опредељивања, о одлуци коју је морао да донесе сваки појединац. Међутим, избор су морали чинити и они који нису били непосредно означени као мета. Њихове су одлуке морале бити утемељене на избору између моралног и неморалног поступања. Колико су такве одлуке сложене и тешке, сведочи и књижевна продукција оног времена, али и дела која ће бити писана по завршетку рата.

Предавања се могу пратити уживо преко Фејсбук мреже Архива Војводине, а у складу са Наредбом новосадског Градског штаба за ванредне ситуације.

И сваке наредне среде у наредних 11 недеља средом у 12 сати у Архиву Војводине, др Гордана Тодорић, истраживач сарадник Центра Моше Давид Гаон, Универзитета Бен-Гурион у Негеву (Израел), говориће о следећим темама:

 1. Други светски рат и Холокауст – Новосадска рација
 2. Други светски рат и Холокауст – депортације Јевреја у логоре
 3. Други светски рат и Холокауст – Хладни крематоријум, Јожеф Дебрецени
 4. Други светски рат и Холокауст – ослобођење
 5. Послератне прилике у Југославији – јеврејска заједница
 6. Послератне прилике у Југославији – јеврејске теме у књижевности
 7. Распад Југославије – јеврејска заједница
 8. Памћење и заборављање – Ђорђе Лебовић
 9. Памћење и заборављање – Давид Албахари
 10. Памћење и заборављање – Филип Давид
 11. Памћење и заборављање – Партизанска Хагада, Шани Алтарац

Пројекат носи назив „ЗУМИРАЊЕ НОВОГ САДА”. Предавања се могу послушати на следећем линку:

https://www.facebook.com/arhivvojvodine/videos/2693825990939412/

Scroll to Top