Редовна годишња конвенција ICARUS-а

Редовна годишња конвенција ICARUS-а (International centre for archival research) одржава се од 8. до 10. новембра 2023. године у Скопљу у Републици Северној Македонији. Тродневна конвенција одржавала се у Музеју на мекедонската борба за самостојност (Museum of the Macedonian Struggle for Independence) и у Македонској aкадемији науке и уметности (Macedonian Academy of Sciences and Arts – MANU).
Тема овогодишње конвенције била је „Заједничко архивско наслеђе – заштита, доступност и дигитализација” (Common Archival Heritage Preservation, Accessibility, Digitisation). Архив Војводине представљале су др Драгана Катић, руководилац Одељења депо службе и Љиљана Бубњевић, руководилац Одељења за сређивање и обраду старије архивске грађе до 1918. године. На 31. Конвенцији ICARUS-a, Љиљана Бубњевић је презентовала рад на тему Дигитализација фонда Ф. 402 Збирка матичних књига Војводине (1826-1895) и говорила о реализацији пројекта „Утврђивање физичког стања црквених матичних књига у архивима на простору АП Војводине”, који је подржало Министарствo културе и информисања Републике Србије. Циљ пројекта је била провера података и детекција степенa оштећења црквених матичних књига, а у контексту добијања релевантних података ради будуће дигитализације свих црквених матичних књига на територији АП Војводине. Резултат овог пројекта би могао бити, у циљу веће достуности и боље видљивости матичних књига као историјског извора веома значајног за проучавање заједничког европског наслеђа, придруживање дигитализованих матичних књига са територије АП Војводине ICARUS платформи „Matricula”,  у оквиру које се за сада налазе само црквене матичне књиге Историјског архива Суботице. 

Програм se може погледати на линку: 

https://www.icar-us.eu/wp-content/uploads/2023/10/ICARUS-Convention-31-Programme-scaled.jpg

Веб-страница ICARUS-a: https://www.icar-us.eu/en/event/icarus-convention-31/

На отварању конвенције присутнима су се обратили: председница ICARUS-а Биргит Кибал, руководилац Одељења за комуникације и иностране послове (Национални архив Естоније), главни секретар ICARUS-а Томас Ајгнер (Епископски архив Сент Плтена, Аустрија), потпредседница Влатка Лемић (ICARUS Хрватска) и руководилац Карл Хајнц (ICARUS Аустрија), док су финансијски извештај за претходну годину поднели Жарко Вујошевић (Универзитет у Београду, Србија). Na конвенцији су затим представљени извештаји о претходним активностима и пројектима чији је носилац ICARUS. Учесницима конвенције добродошлицу је пожелео директор Државног архива Северне Македоније др Емил Крстески и др Чарлс Фаруђа (Charles Farrugia), директор Националног архива Малте и председник EURIBICA-e.

 Потпредседница Влатка Лемић представила је пројекат: „Upskilling Cultural Institutions and Professionals for Digital Era: BoostDigiCulture”.

Званично је објављена најава о 32. Годишњој конвенцији ICARUS-a која ће се у мају 2024. године одржати у Новом Саду, a домаћини ће бити Архив Војводине и Историјски архив Града Новог Сада. 

Scroll to Top