ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ „НЕМАЧКИ ФИЛМ У ДОБА НАЦИСТИЧКЕ НЕМАЧКЕ”

Дана 9. новембра 2023. године у Архиву Војводине је одржано предавање на тему немачке   кинематографије у доба нацистичке Немачке др Иване Пајић, доцента на Одсеку за германистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

Предавање је организовала Српско-немачка секција УННЈС ВАНДРОВКА, са којoм Архив Војводине има вишегодишњу успешну сарадњу.

У свом излагању др Пајић је детаљно објаснила централну улогу филма (играног и псеудодокументарног) у свакодневној пропаганди нацистичке Немачке од 1933. до 1945. године. Већ у доба Вајмарске републике (1919 ̶ 1933) будући министар пропаганде Трећег рајха, Јозеф Гебелс, препознао је значај филма као модерног средства масовног утицаја. Како би у потпуности искористили пропагандни ефекат филма, националсоцијалисти су, након доласка на власт, преузели контролу над целокупном филмском индустријом и елиминисали све облике критике. Иза примарне радње филма често се скривала имплицитна „пожељна” порука коју је одређивао контекст времена настанка филма. Владајући режим користио је сугестивну моћ филмских слика да индоктринира пожељне ставове, схватања и начине живота, о чему сведоче филмови као што су Тријумф воље (нем. Triumph des Willens, 1934), Олимпија (нем. Olympia, 1938), Reч и дело (нем. Wort und Tat, 1938), Вечни Јевреј (Der ewige Jude, 1940), Велика љубав (Die große Liebe, 1942) и др.

Др Ивана Пајић (1984) на Одсеку за германистику држи курсеве: Интеркултурална немачка књижевност аутора пореклом из бивше Југославије и Интер- и транскултуралност у немачком филму. Докторирала је на тему „Транскултуралност у роману Саше Станишића под називом Како војник поправља грамофон”. Аутор је неколико научних радова и коаутор уметничког каталога и изложбе одржане у Новом Саду и Будимпешти под називом „Паралелне биографије Србија/Немачка: Идентитет и рад”.

Квалитетно предавање на занимљиву тему привукло је бројну публику, којој сеобратио и др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине. Након предавања развила се жива дискусија.

Scroll to Top