Самостална изложба слика „СТРАШНИ ЧИН” аутора Марка Гаћеше

Самостална изложба слика „СТРАШНИ ЧИН” аутора Марка Гаћеше

 

Позивамо вас на свечано отварање изложбе „Страшни чин” аутора Марка Гаћеше

у Архив Војводине, Жарка Васиљевића 2а у Новом Саду

5. августа 2021. године са почетком у 19.00 часова.

Изложба ће бити постављена до 17. августа 2021. године.

На овим сликама нам „дечак из колоне” приказује свој доживљај овог СТРАШНОГ ЧИНА. Тог августа 1995. године, Марко је имао само 3 године када је са породицом заувек морао да напусти кућни праг. Израстао је данас у одличног младог сликара како би нам кистом и бојама испричао причу коју дели са 250.000 сународника. Наиме, толико је Срба протерано са својих огњишта за само пар дана од стране хрватских снага у акцији коју називају „Олуја”. Остале су спаљене српске куће и бројни други објекти, а само мањи број породица се вратио и данас живи у овим српским крајевима. Према подацима „Веритаса”, именом и презименом, убијено је или нестало 2.313 Срба, од тога 1.205 цивила, а међу њима 522 жене и 12 деце. И четврт века касније, туга и бол не јењавају и јасно се могу видети на овим сликама. На једној од њих се налазе и нека од имена страдалих и протераних.

Дужни смо да негујемо културу сећања и да никад не заборавимо страдања српског народа, а ове слике ће остати вечно да сведоче о једном од највећих злочина крајем 20. века који је до данас остао некажњен.

Изложбу организује Удружење „Српски крајеви” из Новог Сада уз подршку Архива Војводине, Представништва Републике Српске у Србији и Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

 

Scroll to Top