ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „НИЧИЈИ ВОЈНИЦИ – У САРАЈЕВСКОМ ПАКЛУ 1992. ГОДИНЕ”

САВЕТНИЦА ПРЕМИЈЕРА СЛОВАЧКЕ РЕПУБЛИКЕ ИВЕТА ГАЛБАВА У РАДНОЈ ПОСЕТИ АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ И ИНСТИТУЦИЈАМА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

 

 

У периоду од 20. 7. 2022. до 22. 7. 2022. године, у организацији Архива Војводине, у Републици Србији је боравила саветница премијера Словачке Републике госпођа Ивета Галбава (Iveta Galbavá) и руководилац научноистраживачког центра Института сећања народа Словачке Републике из Братиславе, др Петер Јашек (Peter Jašek).

Током тродневне посете одржано је неколико радних састанака у Новом Саду, Београду и у Бачком Петровцу.

Првог дана посете Републици Србији, 20. 7. 2022. године, одржан је радни састанак у Архиву Војводине на којем су делегацији из Словачке Републике, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и помоћник директора Кристијан Обшуст, презентовали основну и пројектну делатност Архива Војводине. Посебан фокус је стављен на представљање архивске грађе која се односи на културу и историју припадника словачке националне мањине која живи у Републици Србији, а која се чува у депоима Архива Војводине, као и на презентовање досадашњих пројеката које је у протекле четири године реализовао Архив Војводине, а који се односе на презентовање културне историје Словака у Србији. У контексту презентовања архивске грађе из фонда Ф. 183, Архива Војводине, односно дела архивске грађе која је везана за страдање Словака током Другог светског рата на простору АП Војводине, делегацији из Словачке Републике презентован је рад на писању тематске публикације везане за ову тематику која ће бити публикована наредне, 2023. године у склопу издавачке делатности Архива Војводине и Центра за српско-словачке теме. У том контексту, уједно је договорена презентација поменуте публикације у Министарству културе Словачке Републике у Братислави, као и организовање тематске изложбе архивских докумената из фонда Ф. 183, која ће се односити на страдање Срба и Словака у току Другог светског рата, а која ће бити организована у другој половини 2023. године у Братислави под патронатом Министарства културе и Владе Словачке Републике. На састанку је такође договорена стратешка сарадња између Института сећања народа (Братислава) и Архива Војводине.

Истог дана, одржан је радни састанак са бискупом Словачке евангеличке а. в. цркве у Републици Србији Јарославом Јаворником и његовим сарадницима у Епископском здању у Новом Саду, као и радни састанак са председником Матице Словачке у Републици Србији Браниславом Куликом и његовим сарадницима у Бачком Петровцу. У склопу посете Епископском здању, делегација из Словачке Републике и представници Архива Војводине, обишли су и Словачку евангеличку цркву у Новом Саду, док су у склопу посете Бачком Петровцу посетили породичну „Етно-собу Михала Спевака”.

Другог дана посете, 21. 7. 2022. године, делегација из Словачке Републике посетила је Музеј жртава геноцида у Београду. На радном састанку су поред саветнице владе Словачке Републике Ивете Галбаве, руководиоца научноистраживачког центра Института сећања народа Словачке Републике из Братиславе др Петера Јашека, директора Музеја жртава геноцида господина Дејана Ристића и његових сарадника, присуствовали и директор Архива Војводине, Небојша Кузмановић и помоћник директора Архива Војводине, Кристијан Обшуст. На састанку је у складу са протоколом о сарадњи између Музеја жртава геноцида и Архива Војводине, размотрена заједничка сарадња са Институтом сећања народа из Братиславе. Уједно, директор Музеја жртава геноцида господин Дејан Ристић, презентовао је активности ове институције у контексту истраживања и неговања културе сећања са посебним фокусом на геноцид над Србима почињен на простору квислиншке Независне Државе Хрватске у току Другог светског рата. У конструктивном разговору, прелиминарно је договорено да током 2023. године у Министарству културе Словачке Републике у Братислави буде постављена интерактивна аудио изложба Музеја жртава геноцида о Јасеновцу под називом „Јасеновац. Логор смрти. Земља живих”.

Истог дана, у Новом Саду је одржан радни састанак између саветнице премијера Владе Словачке Републике Ивете Галбаве и државног секретара Министарства спољних послова Републике Србије и заменика министра господина Немање Старовића. На састанку су размотрене могућности даље сарадње између Републике Србије и Словачке Републике. Током разговора, државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Старовић се уједно захвалио на принципијалној подршци територијалном интегритету коју Словачка Република пружа Републици Србији, док се саветница премијера Републике Словачке Ивета Галбава захвалила на подршци коју Република Србија пружа словачкој националној заједници.

Трећег дана посете, 23. 7. 2022. године, саветница председника Владе Словачке Републике Ивета Галбава је у галеријском простору Архива Војводине свечано отворила изложбу под називом „Путевима бајки, Носиоци GRAND PRIX: Бијенале илустрације у Братислави BIB 1967–2021”. Изложба је реализована под покровитељством амбасадора Словачке Републике у Србији, његове екселенције Федора Ростохе (H. E. Fedor Rosocha).

На крају посете Републици Србији, у Архиву Војводине је одржан и неформални састанак којем су присуствовали саветница премијера Словачке Републике Ивета Галбава, заменица амбасадора Словачке Републике у Србији, Моника Подскланова Шухајдова (Monika Podsklanova Šuhajdova), руководилац научноистраживачког центра Института сећања народа Словачке Републике из Братиславе др Петер Јашек, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и помоћник директора Архива Војводине Кристијан Обшуст. Том приликом, саветница председника Владе Словачке Републике информисала је заменицу амбасадора Словачке Републике у Србији о закључцима радних састанака одржаним током тродневне посете у организацији Архива Војводине као и да ће директору Архива Војводине др Небојши Кузмановићу у склопу Словачких народних свечаности у августу ове године бити уручена посебна захвалница председника Владе Републике Словачке, господина Едуарада Хегера за изузетан допринос у јачању српско-словачких веза, односно за промоцију Словачке Републике у Републици Србији и у иностранству.

 

Scroll to Top