ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „НИЧИЈИ ВОЈНИЦИ – У САРАЈЕВСКОМ ПАКЛУ 1992. ГОДИНЕ”

СТРАДАЊЕ ПОРОДИЦЕ ХИНИЋ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

 

Јованка Јагњић, кћерка Стоје Хинић

На позив Архива Војводине грађанима за достављање података о страдалима у Другом светском рату, стигла нам је потресна прича коју је упутила Јованка Јагњић из Бачке Тополе о страдању својих предака, породице Милá и Марије Хинић из личког села Козјана.

Миле и Марија Хинић, имали су једанаесторо деце, осам синова и три кћери. Други светски рат је овој породици донео велико страдање. Миле је једног по једног сина испраћао у рат, у партизане, а када му је непријатељ запалио кућу и сам им се придружио. Преживео је страхоте рата, али његова жена Марија и шест синова нису. Никола је у колони тифусара страдао од непријатељског ножа, од задобијених непријатељских рана страдао је и Дмитар. Александар, комесар једне партизанске бригаде, страдао је од четника, Јован је погинуо у борби са усташама, а Будо је живот изгубио са само 15 година. Миловој жени Марији, живот се угасио истовремено са животом њиховог малог сина Бранка кога је бежећи држала у наручју – обоје су погођени једним метком.

Миле Хинић је крај рата дочекао са синовима Тодором и Петром и две кћери, Стојом и Машом. Године 1945. је са синовима колонизован у Бачки Брестовац. Тодоров живот се, услед нарушеног здравља као последица више рањавања током рата, угасио 1951. године. Миле Хинић је умро 1958, а Петар је страдао 1961. године у судару возова код Бешке.

Овим путем вас још једном позивамо да заједно сачувамо успомену на страдале у Другом светском и доставите нам податке о страдању ваших чланова породице. Податке можете послати на мејл адресу: info@arhivvojvodine.org.rs.

Scroll to Top